Türkiye, Macaristan televizyonlarını fethetti

Macaristan ulusal kanalları tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla 'Türkiye Günü' düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye, Macaristan televizyonlarını fethetti

Macaristan televizyonlarında, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla gün boyu Türkiye'nin ekonomik durumu ve kültürüne ilişkin programlar yayınlandı. Programlarda, stüdyo konuklarının yanı sıra Türkiye'yi tanıtan filmler gösterildi.



Budapeşte Yunus Emre Türk Kültür Merkezinden canlı olarak yayınlanan programlarda, Macaristan'daki Osmanlı dönemi eserlerinden Türk hamamları, Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının gömülü olduğu yeri bulma çalışmaları hakkında da paneller düzenlendi.



Programlarda Türk el sanatları, Türk mutfağı ve Macaristan'ın onur konuğu olacağı kasım ayında yapılacak İstanbul Kitap Fuarı'nın tanıtımı yapıldı.



Macar ulusal televizyonu tarafından hazırlanan bir programda ise bir dönem Türk A Milli Futbol Takımı ve Fenerbahçe'nin teknik direktörlüğünü yapan Kalman Meszöly ile söyleşi ve Türk-Macar çiftlerden oluşan beş aile hakkında hazırlanan film gösterildi.



"Bu önemli günü Macar dostlarımızla paylaştık"



Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Develi, programlara ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 91. yıldönümünü kutladıklarını ifade ederek, "Bu önemli gün Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunu ve yeniden yapılanmasını ifade ediyor. Demokratik bir yönetim biçimine geçişimizi ifade ediyor. Bizim halkımız için önemli olan bu günü Macaristan'da anmak, bu vesileyle Türkiye'nin yeni hamlelerini, ekonomik gelişmelerini ve bilhassa bizi ilgilendiren kültürel alanda gelişmelerini ve hamlelerini Macar dostlarımızla paylaşmak, bugünü vesile ittihaz ederek Türkiye'nin tanıtımını gerçekleştiren etkinlikler yapmaktır" diye konuştu.



Türkiyenin kültürel anlamda da gelişmesini, kültürel etkisini artırmak istediklerini belirten Develi, şunları kaydetti:



"Çünkü siz sadece ekonominizle, diplomasinizle bir ülkede bulunduğunuzda bu eksik bir varoluş biçimidir. Sanatınız, musikiniz, mutfak kültürünüz yani bütün kültürel değerlerinizle de tanınmalısınız ki imajınız o ülkenin, o halkın, o devletin hak ettiği kültürel imaj gerçekten anlamını ve yerini bulsun.



Biz Macaristan'da çok sağlam dostluklarımız olduğuna inanıyoruz. Gül Baba'nın buradaki varlığından günümüzdeki Türkoloji çalışmalarına kadar birçok alanda Macar halkı ile Türkiye halkı arasında sağlam dostluklar vardır. Bunun öncelikle farkına varmak, sonra bunu geleceğe taşıyacak projeler geliştirmek hükümetimizin öncelikli hedefleri arasında."



Macaristan'da Türkiye'ye ilgi artıyor



Budapeşte Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Yakup Gül de Macaristan'da son zamanlarda Türkiye'ye büyük bir ilginin olduğunu, bu ilgiyi Türkçe öğrenmek isteyen Macarların sayısının artışından da görebildiklerini söyledi.



Gül, Macar ulusal kanallarının "Türk Günü" adı altında düzenlediği program serisinin, Macaristan'da Türkiye'nin tanıtımı için çok verimli olacağına inandığını söyledi.



Macaristan Büyükelçisi Dr. Janos Hovari ise Macaristan ulusal televizyonunda bütün gün Türkiye hakkında programlar yapıldığını belirterek, "Macaristan televizyon ve radyoları bugün 21. yüzyıldaki Türkiye'yi tanıtmak için programlar düzenliyorlar. Macaristan ve Türkiye arasında her alanda gelişmeler var" dedi.



İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin önemine vurgu yapan Hovari, kültür ve eğitim alanında da önemli gelişmeler olduğunu kaydetti.



Programlarda Yörem halk oyunu grubu, Ege bölgesinden canlı müzikle Türk halk oyunları gösterisi sundu. Duna televizyon kanalı ise gün boyunca Budapeşte Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nden canlı yayın yaptı.



Macar milli bayramının kutlanacağı 15 Mart'ta da Türkiye ulusal kanalları tarafından Macaristan hakkında programlar düzenleneceği belirtildi. 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin