Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş'tan tv100 canlı yayınında altılı masaya flaş çağrı. Erkan Baş seçimi kazanmanın formülünü verdi

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, tv100'ün gündem belirleyen programlarından Yüzler Kulübü'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erkan Baş seçimler yaklaşırken altılı masaya dikkat çeken bir çağrıda bulundu. Baş, "İlk turda bu işi bitirmeliyiz. Birbirimize enerji harcamamalıyız. İlk turda bütün enerjimizi bu sistemi değiştirmeye, Tayyip Erdoğan’ı yenmeye odaklamalıyız. İlk turda ortak adayda birleşelim." dedi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş'tan tv100 canlı yayınında altılı masaya flaş çağrı. Erkan Baş seçimi kazanmanın formülünü verdi

Gürkan Hacır'ın moderatörlüğünde tv100'de ekrana gelen Yüzler Kulübü programının konuğu Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, tv100 Ankara Temsilcisi Deniz Gürel, tv100 yazarı Erdoğan Aktaş ve Özlem Gürses'in sorularını yanıtladı.

Erkan Baş seçimler için aday belirleme aşamasında olan altılı masaya dikkat çeken bir çağrıda bulundu. Baş,  "İlk turda bu işi bitirmeliyiz. Birbirimize enerji harcamamalıyız. İlk turda bütün enerjimizi bu sistemi değiştirmeye, Tayyip Erdoğan’ı yenmeye odaklamalıyız. İlk turda ortak adayda birleşelim." dedi.

Gürses'in “Türkiye genelinde anket yapıldı, Mansur Yavaş aday olursa oy veririz sonucu çıktı. Ne yaparsınız?” sorusuna yanıt veren Baş, “İsim kim olursa olsun, yurttaşın talepleri olacak. Yurttaş İstanbul sözleşmesini, emeğin haklarının savunusu, asgari ücret meselesindeki yaklaşımları bilecek” ifadelerini kullandı.

Gürses’in “Program hayata geçecek olduktan sonra A kişisi B kişisi böyle bir taassupla yaklaşmayız” sözüne ise Baş “aynen bunu söylüyorum” yanıtını verdi.

Erkan Baş'ın açıklamalarından satır başları:

"Ekrem Bey ceza alsa bile seçime yetişmesi çok zor"

- (Ekrem İmamoğlu'na siyasi yasak davası) Hukuksal olarak değerlendirmek mümkün değil. Türkiye’nin ileride bu döneminin tarihi yazıldığında ‘muhalif siyasetçi olup yargılanmayan kimse yoktur’ diye geçecek. Eğer yargılanmıyorsanız işinizi iyi yapmadığınız sonucu çıkar. Ekrem Bey’in yargılanması da, AKP’nin yargıyı basit bir hiza verme sopasına çevirme çabasının bir uzantısı olarak görüyorum. Toplumu susturma çabalarının bir adımıyla daha karşı karşıyayız. İktidarın aklını yitirdiğini düşünüyorum. Ekrem Bey ceza alsa bile seçime yetişmesi çok zor. Tümüyle siyasi sahihlerle ilgili olduğunu düşünüyorum. Ekrem Bey’in yargılanması İstanbul’un yargılanması. 

"Ben artık bu iktidarın sonuna geldiğimiz kanısındayım"

- Ben artık bu iktidarın sonuna geldiğimiz kanısındayım. Son kötü günlerimiz diye bakıyorum. Buradan bir kurtuluş çıkmaz iktidar cephesine. 

- 20 yıllık AKP iktidarına baktığımızda Tayyip Erdoğan ‘nasıl iktidarını korudu?’ sorusunun gerçek yanıtı Tayyip Erdoğan karşısında kurulan ittifakları bozmak konusunda mahir birisi. Çok uzun süredir toplumda oluşan büyük ittifakı parçalayamıyor. Yerel seçimden bu yana sistematik bir biçimde bütün çaba buraya odaklanmış durumda.

"Cumhur İttifakı’nın tek kozu var"

- Cumhur İttifakı’nın tek kozu var. 6’lı masayı ya da ortak odayı tartışma konusu haline getirip sürekli bunun konuşulmasını sağlamak. Uzun süredir tek bir laf var onların dilinde “adayınız kim?”.

"Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini tümden reddeden bir yaklaşım içerisindeyiz"
- Başkanlık sistemi, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini tümden reddeden bir yaklaşım içerisindeyiz. 

- Şu anda Türkiye’de çoğunluk muhalif seçmen. Bugün Türkiye’de Tayyip Erdoğan’ı istemiyoruz, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini istemiyoruz diyen seçmen en iktidar yanlısı araştırmalarda bile görülüyor.

"Muhalefete uyarıda bulunuyorum"

- Ben burada muhalefete uyarıda bulunuyorum. Biz cumhur ittifakının bizi çektiği tartışma zeminin dışına çıkmalıyız. Mümkün olduğunca adayın hemen belirlenmesi benim tercihim. Bizim önerimiz memleketin bütün sendikalarına, demokratik kitle örgütlerine, kadın ve gençlik örgütlerine, 6’lı masada olsun olmasın gidip görüşlerini alacaksınız.

"6 kişi karar verince doğru olmaz"

- Biz tek adam sistemine karşıyız. Bunun karşısında 6’lı masa ve Emek ve Özgürlük İttifakı var. 6’lı masanın şu cümlesi bizi rahatsız ediyor “6 Genel Başkan karar verecek”, 1 kişi karar verince doğru olmuyor, 6 kişi karar verince doğru olmaz.

- Amaç tüm kesimleri kucaklamak ise bu iktidara, sisteme karşı mücadele eden milyonları yan yana getirmek için memleketin bütün sendikalarına, kadın örgütlerine 6’lı masada olsun olmasın diğer siyasi partilerin görüşlerini alacaksınız. 

- Ekmeleddin İhsanoğlu’nun kazanamayacağına yüzde yüz emindim. Ekmeleddin İhsanoğlu’na şükürler olsun oy vermedim.

- 40 yıllık sosyalist, devrimci arkadaşım gitti Temel Karamollaoğlu aday olsun diye imza verdi. 100 bini toplayamazsa aday olamaz diye.

"İlk turda bu işi bitirmeliyiz"

- İlk turda bu işi bitirmeliyiz. Birbirimize enerji harcamamalıyız. İlk turda bütün enerjimizi bu sistemi değiştirmeye, Tayyip Erdoğan’ı yenmeye odaklamalıyız. İlk turda ortak adayda birleşelim.

- 6’lı masanın toplantılarının sonuçları beni tatmin etmiyor.

"Aday yıpranır diyorduk, şimdi bütün adaylar yıpranıyor"

- Tüm muhalefet güçlerinin içine sinecek, ilkeleri belli, programı belli, takvimi belli ve herkesin görüşlerinin alındığı bir aday belirleme sürecinin bir an önce hayata geçirilmesi. Aday yıpranır diyorduk, şimdi bütün adaylar yıpranıyor.

 - Gürel'in "Sayın Kılıçdaroğlu kazanacak bir aday mıdır?" sorusuna Baş "Kemal Bey’in diğerlerinden daha az şansı yok." yanıtını verdi.

Mansur Yavaş'a oy verir mi?

- Gürses’in “Türkiye genelinde anket yapıldı, Mansur Yavaş aday olursa oy veririz sonucu çıktı. Ne yaparsınız?” sorusuna Baş “İsim kim olursa olsun, yurttaşın talepleri olacak. Yurttaş İstanbul sözleşmesini, emeğin haklarının savunusu, asgari ücret meselesindeki yaklaşımları bilecek” deyince Gürses’in “Program hayata geçecek olduktan sonra A kişisi B kişisi böyle bir taassupla yaklaşmayız” sözüne Baş “aynen bunu söylüyorum” yanıtını verdi.

- Oy verebileceğimiz aday Kürde, Alevi’ye, kadına, gence düşman olmayacak.

- Herhangi bir siyasetçiyle görüşmem diye bir ilkem yok. Türkiye siyasetinin en büyük probleminin kulislerde yapılan görüşmeler olduğunun kanaatindeyim. (6’lı masa toplantılarının sonuçları) Beni tatmin etmiyor.

"İsme değil programa bakacağız"

- (Aday tartışmaları) Programınızı getirin bakacağım. Size oy veririz, oy vermeyiz söylerim. Umarım bir an önce program ortaya çıksın.

- Türkiye’nin demokratik, halkın katılımıyla yapılacak bir anayasa ihtiyacı var.

- Kağıt üstünde laiklik var. Muhalif siyasetçiler laiklik demekten korkuyor. CHP’yi kastediyorum.

"Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü çıkışını talihsiz buluyorum"

- Kemal Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü çıkışını talihsiz buluyorum. Türkiye’de başı kapalının da başı açığında nasıl birleştireceğiz? Laiklik, emek birleştirici bir eksendir.

- (AK Parti’nin anayasa değişikliği için HDP ile görüşmesi) Gürses'in "Size de destek için görüşme talebi geldi mi?" sorusuna Baş "Gelmedi, keşke gelseydi. Biz de kabul ederdik." yanıtını verdi. 

- Muhalefet hata yapmadığı durumda iktidarın kazanma şansı yok. Muhalefetin hata yapma parametresi var, bu ihmal edilebilecek bir şey değil.

"Önümüzdeki seçimlerden Türkiye İşçi Partisi’nin iktidar olarak çıkacağını düşünmüyoruz"
- Ben yalan söylemiyorum. Hayatımın hiçbir noktasında inanmadığım şeyi söylemedim. Biz önümüzdeki seçimlerden Türkiye İşçi Partisi’nin iktidar olarak çıkacağını düşünmüyoruz.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin