Türkiye, Iraklı Kürtler'in sigortası oldu

İngiliz gazetesinin tanınmış yazarı Patrick Cockburn'den Türkiye ve Kuzey Irak analizi...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye, Iraklı Kürtler'in sigortası oldu

Irak işgalinden 10 yıl sonra Kürtlerin "sürpriz galip" olarak ortaya çıktıkları, Kerkük'ü de sıkı biçimde kontrol altında tuttukları belirtilirken, Türkiye'nin de Iraklı Kürtler için "tehdit" yerine Bağdat'a karşı bir sigorta" haline geldiği yorumları yapılıyor.



İngiliz Independent gazetesinin tanınmış yazarı Patrick Cockburn, son 10 yılda Kuzey Irak'da meydana gelen değişimleri irdelediği yazısında işgal gerçekleştiği dönemde Kuzey Irak'daki durumun ne kadar perişan olduğuna vurgu yaptı. 



TBMM, Irak tezkeresini reddederek ABD'nin işgalinde yer almaya karşı çıktığında Kürtlerin sevincini de anımsatan Cockburn, bugün Kürt Bölgesel Hükümetinin yönetimindeki Erbil'in görkemli yeni havaalanı, çok sayıda beş yıldız oteli, her tarafta alışveriş merkezleri ve yeni konutların bulunduğunun, hayatın güvenli olduğunun, bölgenin Irak'ın geri kalan bölümüne tezat oluşturduğunun altını çizdi.



-"KÜRT EKONOMİSİ TÜRKİYE'YE O KADAR BAĞIMLI Kİ..."-



Cockburn, ABD'nin Kuzey Irak'taki etkinliğinin Amerikan askerlerinin Irak'tan ayrıldığı 2011'den sonra azaldığına dikkat çekerken "Türkiye de, Iraklı Kürtler için bir tehdit olarak korkulan bir ülke yerine Bağdat'a karşı bir sigorta oldu" dedikten sonra şöyle devam etti:

"Kürt ekonomisi, Türkiye'ye o kadar bağımlı ki, Erbil'de bazıları, liderlerinin geçmişte ABD ve İran'a aşırı bağımlı hale gelerek yaptıkları hatayı tekrarlayıp tekrarlamadıklarını sorguluyorlar".



-"TÜRKİYE DIŞINDA KİMSE YOK"-



Buna karşın "Şu sıralarda Iraklı Kürtlerin destek için Türkiye'ye yönelmekten başka bir seçeneklerinin olmadığını" da yazan Cockburn, yazısında Kürtlerin Kerkük'ü el koymama sözününü vermelerine rağmen 10 yıl sonra Kerkük'ü sıkı biçimde kontrol altında tuttuklarına da dikkat çekti.



-"KOMŞU ÜLKELERDEKİ SORUNLAR KÜRT KIRILGANLIĞINI GÖZLER ÖNÜNE SEREBİLİR"-



Patrick Cockburn, yazısının sonunda, "Kürdistan'ın başarısının anahtarı güvenliktir ve bunun zedelendiği yönünde herhangi bir işaret yok" dedikten sonra şu uyarı da yaptı:

"Ancak Kürdistan Bölgesel Hükümeti etrafındaki ülkeler, Suriye'deki iç savaştan Türkiye'nin Güneydoğusunda için için yanan gerilla savaşına çeşitli nedenlerden dolayı stres içinde. Bu, Irak'ın geri kalan kısmında şiddete, İran'da ise ekonomik yaptırımlara ve bölgesel gerilemelere yol açıyor. Bu sorunlar, bir gün Kürt refahının delinmesine neden olabilir ve kırılganlığını gözler önüne serebilir ama o gün henüz gelmedi." ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin