Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin 38 yıldır düzenlediği 'Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması' sonuçlandı. 7 fotoğraf ödüle layık görüldü

En prestijli fotoğraf ödüllerinde 2023 yılının kazananları belli oldu. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin 38 yıldır düzenlediği “Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması”na Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş fotoğrafları damga vurdu. Milliyet Gazetesi’nden Uğur Yıldırım’ın çektiği, Kiev sokaklarında sivillerin yakaladığı Rus casusun fotoğrafı Yılın Basın Fotoğrafı ödülünü kazandı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin 38 yıldır düzenlediği 'Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması' sonuçlandı. 7 fotoğraf ödüle layık görüldü

Yılın Basın Fotoğrafı 2023 ödülü, iki ülke arasındaki savaşta başkent Kiev sokaklarında sivillerin yakaladığı Rus casusun fotoğrafına verildi. 2022 yılına damga vuran yaklaşık 4 binin üzerinde fotoğrafın katıldığı yarışmada 6 kategoride 23 fotoğraf ve 6 fotoğraf serisi ödüle layık görüldü. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin uluslararası sergilerle dünya başkentlerine taşıdığı Türkiye Güzellikleri Fotoğraf Ödülleri’nin yanı sıra bu yıl drone fotoğrafları Gökyüzünden Türkiye Güzellikleri kategorisi ile ayrıca değerlendirildi.

Türkiye Güzellikleri ve Gökyüzünden Türkiye Güzellikleri’nde 7 fotoğraf ödüle layık görüldü.

Gençlerin fotoğrafa özendirilmesi amacı ile 25 yaş altı lise ve üniversite öğrencilerine yönelik beşincisi düzenlenen Ara Güler Özendirme Ödülünü ise Muş Alparslan Üniversitesi’nden Kahraman Kaya aldı. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Yaşam Boyu Onur Ödülü’nün ise bu yıl mesleğe olan katkıları sebebiyle usta isim Coşkun Aral’a verildiğini açıkladı.

2022’YE DAMGA RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen yıl 24 Şubat'ta sabahın erken saatlerinde televizyondan "Ukrayna'da özel askeri operasyon" başlattıklarını duyurdu. Üzerinden 1 yılda fazla zaman geçen savaşta binlerce insan hayatını kaybetti, şehirler yerle bir oldu. Dünya basınını akın ettiği Ukrayna’da bu zamana kadar 53 gazeteci de hayatını kaybetti. Türk gazeteciler, yakından takip ettikleri bu savaşta başarılı haberlere imza attı. Yılın Basın Fotoğrafı da savaşta çekilen fotoğraflar arasından seçildi. Milliyet Gazetesi’nden Uğur Yıldırım’ın çektiği, başkent Kiev sokaklarında sivillerin yakaladığı Rus casusun fotoğrafı Yılın Basın Fotoğrafı ödülünü kazandı. Yıldırım, Günlük Yaşam Kategorisi’nde birincilik ve ikincilik, Yılın Foto Röportajı kategorisinde birincilik ve Yılın Doğa ve Çevre Kategorisi’nde üçüncülük ödülü de aldı.

ÖDÜL ALAN KARELER

Yılın Haber Fotoğrafı Ödülü ise Hürriyet Gazetesi’nden Murat Şaka’nın Ukrayna’da çektiği, 2 çocuğu ile kaçarken ve yakınlarına düşen bomba ile hayatını kaybeden annenin fotoğrafına verildi.

Yılın Doğa ve Çevre Kategorisi’nde, yağmur nedeniyle rengi değişen İstanbul Boğazı fotoğrafı ile İhlas Haber Ajansı’ndan İsmail Coşkun birincilik ödülünü aldı.

Coşkun'un Mustafa Pekcan özel ödülü alan bir fotoğrafı:

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin 38 yıldır düzenlediği 'Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması' sonuçlandı. 7 fotoğraf ödüle layık görüldü

Yılın Portre Fotoğrafı kategorisinde Diyarbakır’da fenomen ‘Kemal Dayı’ portresi ile Mehmet Arslan birinci olurken, Spor Toto Yılın Spor Fotoğrafı Kategorisinde Yağız Karahan’ın Shell Helix 2022 Türkiye Ralli Şampiyonası’nda çektiği fotoğraf ödüle layık görüldü.

TÜRKİYE GÜZELLİKLERİ

Amatör ve profesyonel tüm fotoğrafçıların katılımına açık olan Türkiye Güzellikleri 2023 Ödülleri’nde ise Ufuk Turpcan’ın çektiği Uşak’ta çekilen halı dokumacısı fotoğrafı birinci oldu. Gökyüzünden Türkiye Güzelliklerinde ise Gülin Yiğiter’in çektiği, Erzincan'ın İliç ilçesinde Karasu Fırat Nehri üzerinde köprüden geçen tren fotoğrafı birincilik aldı. Aynı kategorideki fotoğraflardan seçilen ASKA Özel Ödülü ise İsmail Serhat Şahin’in Dalyan Deltası fotoğrafına verildi.

ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİNİ FOTOĞRAFA ÖZENDİRME

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasının yanı sıra usta isim Ara Güler'in adını yaşatmak için öğrenciler arasında düzenlediği “Ara Güler Özendirme Ödülü” ise bu yıl beşinci kez verildi. Ara Güler Özendirme Ödülü, Muş Alparslan Üniversitesi’nden Kahraman Kaya’nın fotoğrafına verildi.

38 YILLIK BİRİKİM VE DEĞERLENDİRME

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel ise “Yarışma Türkiye’deki aralıksız düzenlenen en eski fotoğraf organizasyonu. 38 yıl, bir fotoğraf organizasyonu açısından çok önemli. Bu yarışmanın ödüllerini prestijli kılan 38 yıllık birikimi ve değerlendirme süreci. Her yıl bu ödüller, çok değerli isimlerin bir araya geldiği jüri toplantılarıyla saatler süren değerlendirmelerle belirleniyor. Bu ödüllerle dünyada yaşanan olaylara farkındalığa katkımız olmasını umut ediyoruz. Savaşın yaşattığı vahşetten çevresel felaketlere geçtiğimiz yıl 17 ülkede sergilenen Türkiye Güzellikleri’nden Ara Güler Özendirme Ödülü’ne Yılın Basın Fotoğrafları’nda ödül alan kareleri birer tarihi belge olarak geleceğe taşıyoruz” diye konuştu.

YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLÜ COŞKUN ARAL’IN

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği her yıl bir usta isme Yaşam Boyu Onur Ödülü veriyor. Dernek, bu yıl Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü usta isim Coşkun Aral’a verdi. 1956 yılında Siirt’te doğan Coşkun Aral, basın fotoğrafçılığı mesleğine 1974 yılında Günaydın ve Gün gazetelerinde başladı, Ekonomi ve Politika gazetesinde devam etti. 1977 yılı, kanlı 1 Mayıs olaylarında çektiği fotoğraflarla ilk kez Sipa Press Ajansı yoluyla adını dünya basınında duyurdu. Bu olaya ilişkin fotoğraflarıyla Time, Newsweek dergilerinde yer aldı. 

YILIN BASIN FOTOĞRAFI ÖDÜLÜNÜ KAZANAN UĞUR YILDIRIM KİMDİR?

1985 yılında Tunceli’de doğan Uğur Yıldırım, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü ve Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümlerini bitirdi. Gazeteciliğe 2008 yılında Ankara’da başlayan Yıldırım mesleğin ilk yıllarında kent gazeteciliği üzerine uzmanlaşarak çok sayıda belgesel fotoğraf çalışmasına imza attı. Sabah Gazetesi Haber Merkezi'nde 12 yıl boyunca görev yaptıktan sonra 2023 yılında Milliyet Gazetesi'nde foto muhabiri olarak çalışmaya başladı. Başta Ortadoğu olmak üzere dünyanın farklı noktalarında savaş, çatışma alanları ve kriz bölgelerinde bulundu.

Meslek hayatında dünyanın önemli olaylarını haberleştirme ve fotoğraflama şansı bulan Yıldırım, bugün halen savaş ve sonrasında ortaya çıkan insani sorun/sonuçlara odaklanan haber ve fotoğraf projeleri üzerlerinde çalışıyor. Uğur Yıldırım, 2021 yılında da Türkiye Foto Muhabirleri Derneği tarafından verilen ‘Yılın Basın Fotoğrafı’ ödülüne layık görülmüştü.

YILIN BASIN FOTOĞRAFLARI 2022 JÜRİSİ:

Yılın Basın Fotoğrafları Jüri Başkanı: Foto Muhabiri Coşkun ARAL

Jüri Üyeleri: Depo Photos Yayın Yönetmeni Tolga ADANALI, AFP Foto Muhabiri Adem ALTAN, İhlas Haber Ajansı Genel Koordinatörü İrfan ALTIKARDEŞ, Fotoğraf Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Serkan BAKIR, Gezgin Foto Dergisi İmtiyaz Sahibi Adem MELEKE, Hürriyet Gazetesi Foto Muhabiri TFMD Başkanı Rıza ÖZEL, , AP Türkiye Fotoğraf Editörü Francisco SECO, Foto Muhabiri Mustafa SEVEN, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü öğretim üyesi Uğur Günay YAVUZ, foto muhabiri(Hollanda) Gerrit VANKEULEN.

(Soyadı sırasına göre yazılmıştır)

İŞTE ÖDÜL ALAN KARELER:

TFMD Yaşam Boyu Onur Ödülü

Coşkun ARAL

 

Yılın Basın Fotoğrafı

Uğur YILDIRIM / Milliyet Gazetesi

 

Yılın Haber Fotoğrafı

Murat ŞAKA / Hürriyet Gazetesi

 

Haber Fotoğrafı İkincisi

Tuncer Ömer KUŞÇU / DHA

 

Haber Fotoğrafı Üçüncüsü

Erdem ŞAHİN / EPA

 

Deprem Şehitleri Özel Ödülü

Erdem ŞAHİN / EPA

 

Mustafa Pekcan Özel Ödülü

İsmail COŞKUN / İHA

 

Rafet Hüner Özel Ödülü

Sedat SUNA / EPA

 

Yılın Doğa ve Çevre Fotoğrafı

İsmail COŞKUN / İHA

 

Doğa ve Çevre Fotoğrafı İkincisi

Mehmet ASLAN / Serbest

 

Doğa ve Çevre Fotoğrafı Üçüncüsü

Uğur YILDIRIM / Milliyet Gazetesi

 

AB Çevre Özel Ödülü

Seyit KONYALI / Serbest / Anadolu Ajansı

 

Yılın Günlük Yaşam Fotoğrafı

Uğur YILDIRIM / Milliyet Gazetesi

 

Günlük Yaşam Fotoğrafı İkincisi

Uğur YILDIRIM / Milliyet Gazetesi

 

Günlük Yaşam Fotoğrafı Üçüncüsü

Ali İhsan ÖZTÜRK / Serbest

 

TFMD Özel Ödülü

Ahmet Faruk SARIKOÇ / İHA

 

Juri Özel Ödülü

İsmail COŞKUN / İHA

 

Yılın Portre Fotoğrafı

Mehmet ASLAN / Serbest

 

Portre Fotoğrafı İkincisi

Barış ACARLI / Gazete Oksijen

 

Yılın Portre Fotoğrafı Üçüncüsü

Barış ACARLI / Gazete Oksijen

 

Kızılay Özel Ödülü

Murat ŞAKA / Hürriyet Gazetesi

 

Spor Toto Yılın Spor Fotoğrafı

Yağız KARAHAN / Serbest

 

Spor Toto Spor Fotoğrafı İkincisi

Emre Tazegül / Serbest

 

Spor Toto Spor Fotoğrafı Üçüncüsü

Necati SAVAŞ / Cumhuriyet Gazetesi

 

Yılın Foto Röportajı

Uğur YILDIRIM / Milliyet Gazetesi

 

Foto Röportaj İkincisi

Emre TAZEGÜL / Serbest

 

Foto Röportaj Üçüncüsü

Sedat SUNA / EPA

 

SGDD ASAM Özel Ödülü

Murat ŞAKA / Hürriyet Gazetesi

 

Sıfır Atık Özel Ödülü

Erdem ŞAHİN / EPA

 

Spor Toto Özel Ödülü

Selahattin SÖNMEZ / Hürriyet Gazetesi

 

ARA GÜLER ÖZENDİRME ÖDÜLÜ

(Üniversite öğrencileri arasında özendirme yarışması)

Kahraman KAYA / Muş Alparslan Üniversitesi

 

TÜRKİYE GÜZELLİKLERİ FOTOĞRAF ÖDÜLLERİ

(Genel katılıma açık fotoğraf yarışması)

 

ASKA Özel Ödülü

İsmail Serhat ŞAHİN

Gökyüzünden Türkiye Güzellikleri Birincisi

Gülin YİĞİTER

 

Gökyüzünden Türkiye Güzellikleri İkincisi

Esengül ALICI

 

Gökyüzünden Türkiye  Güzellikleri Üçüncüsü

Esengül ALICI

 

Türkiye Güzellikleri Birincisi

Ufuk TURPCAN

 

Türkiye Güzellikleri İkincisi

Hasan İÇEL

 

Türkiye Güzellikleri Üçüncüsü

Abdurrahman KURT

 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin