"Türkiye dizileri Ortadoğu'da boykot ediliyor" iddialarına yanıt!

Türkiye dizilerinin Mısır'da boykot edildiği iddialarına Mehmet Büyükekşi'den yanıt geldi.

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye dizileri Ortadoğu'da boykot ediliyor" iddialarına yanıt!

Son yıllarda Arap dünyasının rağbet gösterdiği Türk dizilerinin Mısır'da boykot edildiği iddialarına Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'den yanıt geldi. Büyükekşi "Son dönemde Mısır'da dizi ihracatı ve Türk dizileriyle ilgili sıkıntılar ağırlıklı olarak TV kanallarının kapatılması ya da mevcut çalışanların işten çıkarılması nedeniyle azalıyor" dedi



İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Son dönemde Mısır'da dizi ihracatı ve Türk dizileriyle ilgili sıkıntılar ağırlıklı olarak TV kanallarının kapatılması ya da mevcut çalışanların işten çıkarılması nedeniyle azalmaktadır" dedi.



Türkiye'nin son 5 yılda Fransa'yı da geçerek yerli film pazarında Avrupa'nın en büyük ülkesi olduğunu dile getiren Büyükekşi, 2005-2011 yılları arasında 76 ülkeye 35 bin 675 saatlik dizi ve program ihracatı yapıldığını belirtti.



Büyükekşi, 2012 yılında 75 ülkeye 11 bin saati aşan ve ekonomik büyüklüğü 150 milyon dolarlık dizi ihracatı yapıldığını, bu rakamın 2023 yılında 1 milyar doları bulmasının planlandığını söyledi.



'SIKINTI BOYKOTTAN DEĞİL KANAL KAPAMADAN'



Türkiye'nin şu anda ABD haricindeki diğer ülkeler arasında dünya dizi sektöründe liderliğe oynadığını ifade eden Büyükekşi, şunları kaydetti:



"Son dönemde Mısır'da dizi ihracatı ve Türk dizileriyle ilgili sıkıntılar ağırlıklı olarak TV kanallarının kapatılması ya da mevcut çalışanların işten çıkarılması nedeniyle azalıyor. Dünyanın en büyük dizi ihracatçısı olan ABD'li yapımcılardan pazar payı kaptık. Türkiye'de son yıllarda büyük ivme kazanan dizi sektörünün cirosu 300 milyon dolar üzeri bir hacme ulaştı. Türkiye'den yurt dışına dizi satışı yılda 100 milyon doların üstünde piyasa oluşturuyor. Türkiye, ABD'den sonra en fazla dizi ihracatı yapan 2. ülke. Türkiye 60'tan fazla ülkede izlenen dizilerin prodüksiyon merkezi olma özelliğini kazandı. Türkiye ABD dizileri için de Ortadoğu kapısı oldu. Ortadoğu'ya dizi satmak isteyen ABD'li yapımcılar bölgedeki Amerikan antipatisini aşmak için Türk dizilerine yöneliyor. ABD'li Disney, 'Revange'in Türk versiyonu 'İntikam' dizisi için yerli bir kanal ile ortaklık kurdu. Dizi böylece, Ortadoğu'ya ortak yayın yapan OSN kanalına Nisan 2013'te satıldı." AA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin