Türkiye değil Yeni Zelanda duydu! Canan Karatay'ın ekmek uyarısı haklı çıktı

Profesör doktor Canan Karatay'ı ekmekle ilgili yaptığı uyarıyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Yeni Zelanda'da bulunan Otago Üniversitesi'nden bir grup araştırmacının yaptığı bu araştırma Karatay'ı doğruladı...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye değil Yeni Zelanda duydu! Canan Karatay'ın ekmek uyarısı haklı çıktı

Son yapılan bir araştırmaya göre, buğday glüteni farelerin beyinlerinde enflamasyona neden oluyor. Yeni Zelanda'da bulunan Otago Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, buğday gluteninin farelerde beyin enflamasyonuna yol açtığına dair bulgular elde etti. Bilim insanları aynı etkinin insanlar üzerinde de görülebileceğini belirtiyor.

Daha önceki çalışmalar buğday glüteninin farelerde sindirim sisteminde enflamasyon ve obeziteye yol açtığını ortaya koymuştu. Yapılan son araştırmada ise erkek fareler için hem düşük yağlı hem de yüksek yağlı diyetlerde %4,5 glutenle zenginleştirilmiş standart bir diyet uygulandı. Deney sonucu elde edilen bulgular çok şaşırtıcıydı. Glutenin yüksek yağlı bir diyete maruz bırakılan farelerde "orta derecede obezojenik etkiye" neden olduğu, ancak daha da önemlisi, beynin hipotalamus bölgesinde enflamasyonu tetiklediği görüldü.

Araştırmacıların gözlemlerine göre beynin hipotalamus bölgesinde astrositler ve mikroglia olarak bilinen makrofajlara benzer bağışıklık hücreleri de artış gösterdi. Hipotalamus, kilo kontrolü ve kan şekerinin düzenlenmesi gibi metabolik fonksiyonları koordine eden bölge olarak biliniyor.

Bu sonuçlar, buğday glüteninin insan fizyolojisi üzerinde de benzer sonuçlara yol açacağı endişesini beraberinde getiriyor. Buğday glüteni içeren gıdaların tüketiminde dikkatli olmak ve mümkünse glütensiz beslenmeye yönelmek, sağlıklı bir yaşam için önemli bir adım olabilir.

 Canan Karatay da demişti doğru çıktı

Yeni Zelanda'da bulunan Otago Üniversitesi'nden bir grup araştırmacının yaptığı bu araştırma Canan Karatay'ı doğruladı. Peki, Canan Karatay ne demişti?

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halkın sağlığını düşündüğünü ve beyanatlarını buna göre verdiğini söyledi.

Bir hekim olarak olaylara sağlık yönünden baktığını belirten Karatay, "Fırıncılar tabii ki kendi sağlığını düşünecek, ben de halk sağlığını düşünüyorum, onun için öyle konuşuyorum" dedi.

Un ufak, rafine olmuş, prosese girmiş yani işlem görmüş her türlü tahıla karşı olduğunu anlatan Karatay, bu düşüncesinin nedenlerine ilişkin bilgi verdi.

Karatay, şöyle konuştu: "Bunlar sağlıklı değil, bunlar hibrit yapıla yapıla kromozomlarıyla oynandı, onun için sağlık bakımından zararlı oluyor. Beyaz ekmek değil, bütün tahıllar, bütün buğdaylar, her türlüsünde bugünkü zamanda artık 48 kromozom ve bu kromozomların içinde 23 bin türlü gliyadin var. Yani gluten grubu yabancı protein çocuklarda alerji sebebi, bütün çocukların astım olmasının sebebi. Bu konu içine tüm ekmekler giriyor. Bütün ekmeklerden bahsediyorum; yeşil, sarı, kırmızı, tam buğday hepsinden bahsediyorum. Her zaman şunu söylüyorum; fındık, fıstık tavsiye ediyorum. Alerjiniz varsa şeker, tansiyon, kanser, kalp, alzaymır hastasıysanız veya depresyondaysanız, şizofrenseniz, dizleriniz ağrıyorsa, karaciğeriniz yağlıysa öksürüğünüz de varsa ekmek yemeyeceksiniz."

Kaynak: Türkiye gazetesi

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin