Türkiye bu görüntüleri konuşuyor. Sürücülerin hareketi büyük alkış aldı. Fermuar yöntemiyle ambulansa yol verme

Avrupa'da trafikte yaygın olan bir şekilde kullanılan acil durumlarda ambulans ve itfaiyeye yol verme Türkiye'de de uygulanmaya başlandı. Gelen görüntülerde sürücülerin araçlarını sağa ve sola çekip ortada yol açmaları alkış aldı.

Türkiye bu görüntüleri konuşuyor. Sürücülerin hareketi büyük alkış aldı. Fermuar yöntemiyle ambulansa yol verme

İstanbul'un en büyük sorunlarından bir tanesi trafik sorunu. Özellikle sabah erken ve akşam saatlerinde trafik tam anlamıyla kilit. 

İstanbul'da trafik yoğunluğu bazı günlerde yüzde 80'e kadar çıkıyor. Vatandaşlar için büyük bir eziyet haline gelen İstanbul'daki trafik sorunu acil durumları da olumsuz etkiliyor.

Özellikle ambulans ve itfaiye araçlarının olay yerine intikal etme gibi durumlarında çok büyük sıkıntılar yaşanıyor. Trafikte ambulansların ilerlemis neredeyse artık imkansız.

Trafikte seyredenler arkalarında ambulans varsa, bulundukları şeridin sağına geçerek ambulansa yol vermeye çalışıyor. Fakat bu durum da ambulansın gecikmesini engellemiyor.

Avrupa'da yaygın olarak kullanılan uygulama ise artık Türkiye'de görülmeye başlandı.

Fermuar sistemiyle trafikte ambulansa yol açma artık İstanbul'da da görülüyor.

Bununla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da bir paşlaşım yapmış ve yaptığı açıklamada "Trafiğin en yoğun olduğu şehrimiz İstanbul'da, ambulansa fermuar sistemiyle, yani sağ ve sol şeride çekilerek yol veren sürücülere bu örnek davranışları için teşekkür ediyoruz. Ambulans sirenini duyduklarında gösterdikleri davranış alkışlanmaya değer. İYİ ÖRNEK EN İYİ UYARIDIR." demişti.

Fermuar sistemi, trafikte acil durumlarda kullanılan ve acil araçlar için diğer araçların yol açma tekniği olarak açılı bir şekilde yol açmaları yöntemi olarak biliniyor.

Özellikle Avrupa’da yaygın olarak kullanılan sistemde araçların açılı bir şekilde sağa ve sola yanaşarak hayat koridoru oluşturmasıyla ortaya çıkıyor.

Fermuar şekline benzeyen sistem çok pratik. Trafikte ambulanslar, itfaiyeler gibi geçiş üstünlüğü olan araçlara yol açmak için kullanılıyor.

Sosyal medyada ambulans içinden paylaşılan farklı görüntülerde de İstanbul'da bu durumun yaygınlaştığını gösteriyor.

Fermuar Sistemi nedir?

İkiden fazla şeritli ve emniyet şeridi olmayan yollarda sağdaki araçların yolun sağına, soldakilerin ise yolun soluna yanaşarak orta kısımdan ambulansın geçişine yol vermesi şeklinde uygulanan fermuar sistemini, trafikteki tüm sürücülerin uygulaması azami önem taşıyor.

Acil Tıp Teknisyeni sürücüsü Murat Devrez, “Bizim acil sağlık hizmetleri olarak, vaka verisi ile başlayan zamanla yarışımız trafik ile devam ediyor. Tabii, Karayolları Kanunu’nun vermiş olduğu trafik kurallarına riayet ederek, en kısa sürede en hızlı şekilde vakamıza ulaşmaya çalışıyoruz. Vatandaşların bize karşı daha etkin ve duyarlı olmasını istiyoruz. Trafikte ambulansı gören, sesini duyan bazı vatandaşlarımız ya panik oluyor ya da yol vermek istemiyorlar. Bu kişilerden daha duyarlı ve sakin olmalarını istiyoruz. Fermuar sistemini halen Türkiye’de tam ve etkin olarak kullanamıyoruz. Vatandaş panik ile ya kendisini sola atıyor ya da soldaki araç sağa geçmeye çalışıyor. Bizi gören, önümüzde ne yapacağını şaşırıyor. Biz vatandaşlardan, daha duyarlı olmalarını ve siren sesini duyup bizi gördüğünde, sağ şeritteyse sağa, sol şeritteyse sola uygun ve en hızlı bir şekilde yol vermelerini istiyoruz” diyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin