Türkiye 2022'de ekonomide neler konuştu? En çok hangi veriler tartışıldı? İşte ekonominin 2022 manzarası

Türkiye ekonomisinde 2022'de en çok enflasyon konuşuldu. Dış ticarette rekor açıklar oldu, Türkiye’nin 2022’de kaydettiği dış ticaret açığı 100 milyar dolara dayandı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye 2022'de ekonomide neler konuştu? En çok hangi veriler tartışıldı? İşte ekonominin 2022 manzarası

2022’de Türkiye ekonomisinde büyüme canlı iç tüketimin etkisiyle yılın ilk bölümlerinde pozitif bir görünüm sergiledi.

BloombergHT'nin haberine göre yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 7,5 büyüdü. Büyüme ivmesi ikinci çeyrekte de devam etti ve bu çeyrekte yüzde 7,7’lik bir büyüme izlendi.

Üçüncü çeyreğe gelindiğinde ise büyümede ivme kaybı olduğu görüldü. Yılın üçüncü çeyreğinde yıllık büyüme yüzde 3,9 olarak 2 yılın en zayıf performansını gösterdi.

Yılın üçüncü çeyreğinde çeyreklik bazda bakıldığında ise sınırlı da olsa daralma görüldü. Böylelikle Türkiye ekonomisi çeyreklik olarak 9 çeyrek sonra ilk kez daraldı.

2022'de en çok konuşulan ekonomik gösterge enflasyon oldu

2022’de makro ekonomik göstergelerde manşetlerde ilk sıralarda yer alan veri enflasyon oldu. Gevşek para politikası uygulanan 2022 yılında yıllık enflasyon 24 yılın zirve seviyelerini gördü.

Yıla yüzde 48 seviyesinden başlayan yıllık enflasyon Ekim ayında yüzde 85’i aşarak zirve seviyelere ulaştı. Aylık olarak enflasyonda yükseliş serisi de hız kesmedi.

Türkiye ekonomisinde Kasım ayı itibariyle aylık enflasyonda artış serisi 47. aya yükseldi.

2022 yılı özellikle yüksek gıda enflasyonuyla öne çıktı. Gıda enflasyonunda 3 haneli seviyeler kaydedildi.

Resmi göstergelerde yıllık enflasyonda çift haneli seviyeler görülürken, diğer göstergelerde üç haneli veriler izlendi. İstanbul Ticaret Odası’nın İstanbul’daki fiyatlar baz alınarak yaptığı ölçümlerde yüzde 100’lerin üzerini görüldü, enflasyon 27 yılın zirvesine çıktı.

Rekor dış ticaret açığı

2022 dış ticarette Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı Avrupa’da ekonomik aktivitede görülen yavaşlama ve yüksek enerji ithalatı nedeniyle rekor açık izlendi. Ağustos ayında dış ticaret açığı 11,2 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine yükseldi. Kasım ayı itibariyle Türkiye’nin 2022’de kaydettiği dış ticaret açığı 100 milyar dolara dayandı.

Sıkı istihdam piyasası görünümü

İşsizlik verilerinin detaylarına bakıldığında sanayi istihdamındaki ivme kaybı dikkat çekti. Yılın üçüncü çeyreğinde sanayide istihdam edilenlerin sayısı 6,64 milyona geriledi. Toplam istihdam içinde sanayinin payı ise yüzde 22’nin altına geriledi. Aynı dönemde hizmetler sektöründe 247 bine varan artış izlendi. Hizmetler sektörünün istihdamdaki payı yüzde 57’ye yaklaştı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin