'Türkçe sosyal medyada karikatüre dönüşüyor'

Yazar Feyza Hepçilingirler, sosyal medyanın Türkçe'yi nasıl olumsuz etkilediğini yazdı.

Google Haberlere Abone ol
'Türkçe sosyal medyada karikatüre dönüşüyor'

Akademisyen ve yazar Feyza Hepçilingirler, yaşamı çeşitli yönlerden değiştiren sosyal medyanın sağladığı kolaylıkların ve olanakların, olumsuz etkilerin genellikle göz ardı edilmesine neden olduğunu belirtti.



Hepçilingirler, BBC Türkçe'de kaleme aldığı "Sosyal medyanın dile etkisi" başlıklı makalesinde, sosyal medya ile genişleyen sanal âlemde Türkçenin karikatüre dönüştüğünü ifade etti.



Peki, sosyal medya Türkçe'den neler götürüyor?



İşte, Feyza Hepçilingirler'in o yazısı:



SOSYALLEŞMEK İSTERKEN… 



Yaşamı çeşitli yönlerden değiştiren, yeni bir yaşam tarzı yaratan sosyal medyanın olumsuz etkileri, sağladığı kolaylıklar ve olanakların yanında çoğunlukla göz ardı edildi. Bir bilgi kirliliğine yol açıyordu ama bilgiyi akıl almaz bir hızla ulaşılır kılmasının yanında bu kirlilik görmezden gelinebilirdi. Her türlü yayına günü gününe ulaşma olanağı veriyordu. İnsanları kaynak arama zorunluluğundan kurtarıyordu. İstediğiniz sözcük ya da kişiyle ilgili bilgiyi, saniyelerle ölçülen kısalıktaki bir zamanda önünüze serebiliyordu. Gerçek isim kullanma zorunluluğu getirmediği için güvensizlik uyandırıyordu ama dünyanın bütün ortak iletişim kapılarını önünüze açma gücünün yanında bunun lafı bile edilmezdi. Şimdi dönülüp bakıldığında, öncesini anımsamakta güçlük çekeceğimiz yepyeni iletişim yolları açtı. En başta erişim gücü bakımından farklılık yarattı. Hem kullanıcıların bu medyaya erişimi hem de iletilerin hedef kitleye ulaşımı inanılmaz bir hıza ulaştı. Bu hız, ayrıntılara özen göstermeyi gereksiz ve anlamsız bir uğraş, bir çeşit külfet düzeyine indirdiği için bu özenin göz ardı edilmesine yol açtıysa da durum fazla önemsenmedi.



Yazının devamını okumak için tıklayın...


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin