Türk sinemasının 100 yılı Atlas Tarih okuyucusuyla buluşuyor

Atlas Tarih dergisi, Ağustos-Eylül sayısında Türk sinemasına özel bir dosya hazırladı.

Google Haberlere Abone ol
Türk sinemasının 100 yılı Atlas Tarih okuyucusuyla buluşuyor

Atlas Tarih dergisi Ağustos-Eylül sayısında Osmanlı ülkesine sinemanın gelişinden itibaren bugüne kadar olan yolculuğunun dönüm noktalarını bir dosya olarak hazırladı.



1914 yılında Birinci Dünya Savaşı’nın hemen başında Yeşilköy'deki Ayastefenos Rus Anıtı’nın yıkılışının yedeksubay Fuat (Uzkınay) tarafından filme çekilmesi Türk sinemasının başlangıcı olarak kabul ediliyor. 



Dergideki geniş dosyada Türkiye’deki ilk film gösteriminden başlayarak, ilk sinema salonları, halkın sinemaya olan ilgisi, ilk gösterilen filmler, ilk yerli yönetmen ve oyuncular,  1914'ten de önce II. Meşrutiyet yıllarında Manasır’da Osmanlı vatandaşı Manaki Kardeşler'in film çalışmaları, Türkiye’de sessiz sinemadan sesli sinemaya geçiş dönemi, Türk sinemasının popüleritesinin en yüksek olduğu 1960’lı yıllar, 1970’lerden itibaren geçirdiği ekonomik sarsıntı ve bunun sonucunda ortaya çıkan seks-komedi filmleri dönemi ve 12 Eylül’den bugüne Türk sinemasının yaşadığı dönüşüm yer alıyor.  



Atlas Tarih bu sayı, dergiyle birlikte “Fotoğraf ve afişlerle  Türk sinemasının ilk yılları” albümünü de okurlarına hediye ediyor. Derginin bu sayı kapak konusu ise Prof. İlber Ortaylı'nın kaleminden 29 Ağustos 1526’da Osmanlı İmparatorluğu’na Macaristan kapılarını açan Mohaç Meydan Muharebesi. 



"Türk sinemasının 100 yılı Atlas Tarih okuyucusuyla buluşuyor" Galerisine Göz At


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin