Türk polisine Gezi eleştirisi

Uluslararası Af Örgütü'nden yeni 'Gezi' raporu!

Google Haberlere Abone ol
Türk polisine Gezi eleştirisi

İstanbul’da açıklanan raporda, protestolar esnasında insan hakları ihlâlleri yaşandığına dikkat çekilerek sorumluların cezalandırılması talep edildi.



Raporda, Türk polisinin İstanbul ve diğer kentlerdeki göstericilere orantısız şiddet kullandığı, 15 Temmuz 2013 tarihine kadar ağır mühimmat, biber gazı, TOMA, plastik mermi ve copla müdahale sonucu en az 3 göstericinin öldüğü ve 8 bin kişinin de yaralandığı belirtildi. Bunlardan en az 61’inin ağır yaralandığı kaydedildi. Raporda 15 Temmuz'a kadar toplam 4 bin 900 kişinin de gözaltına alındığı ifade edildi.



Türk Tabipler Birliği de 104 kişinin başından ağır yaralandığı ve 11 kişinin bir gözünü kaybettiğini bilgisini aktarmıştı.



Polis ve adli kurumlara getirilen eleştiriler



Raporda polisin plastik mermileri, göstericilerin kafa ve vücutlarının üst kısmını hedef alarak ateş ettiği belirtiliyor. Protestocuların ve katılımcıların üzerine düzenli olarak biber gazı kapsülleri atıldığı kaydedilen raporda, biber gazının kısmen bazı özel ev ve binalara, revir ve tıbbî malzemelerin bulunduğu yerlere atıldığı, bu şekilde yüzlerce kişinin yaralandığı ve görgü tanıklarının ifadelerine göre en az bir kişinin de biber gazı nedeniyle öldüğü bilgisine yer veriliyor.



TOMA’ların su depolarına kimyasal maddelerin karıştırıldığına da dikkat çekilen raporda, kadın göstericilerin kolluk kuvvetleri tarafından sözlü ve fiziksel cinsel tacize maruz kaldıkları da vurgulandı.



Haberin devamı için tıklayın.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin