Türk halkının yüzde 60'ı mutsuz. Bulgu ve Motto Araştırma Türk halkına sordu, ilginç cevaplar geldi. İHA ve SİHA havalandı, halkın 1.9’u mutlu oldu

Gazeteci Barış Yarkadaş, Bulgu ve Motto Araştırma Şirketlerinin yaptığı bir araştırmayı bugünkü Korkusuz gazetesindeki köşesine taşıdı. Araştırmaya katılanların yüzde 60’ı “Beni mutlu edecek bir konu yok’’ derken, aynı araştırmaya katılanların yaklaşık yüzde 27’si ise geçinemediğini belirtiyor. En ilginç sonuç ise İHA ve SİHA'larla ilgili. Halkın 1.9’u askeri alandaki gelişmeler ile İHA ve SİHA’ların performansının kendisini mutlu ettiğini ifade ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Türk halkının yüzde 60'ı mutsuz. Bulgu ve Motto Araştırma Türk halkına sordu, ilginç cevaplar geldi. İHA ve SİHA havalandı, halkın 1.9’u mutlu oldu

Barış Yarkadaş'ın Korkusuz gazetesindeki "Halkı mutlu edecek bir ‘konu’ kalmamış…" başlıklı yazısı

KRT TV’de yayımlanan Şimdiki Zaman’ın bu haftaki konuklarından biri de Bulgu ve Motto Araştırma Şirketi’nin Başkanı Semih Turan’dı. Turan ve çalışma arkadaşları, son üç ayda gündeme gelen konular üzerine halkın ne düşündüğünü araştırdıkları ve ilginç sonuçlara ulaştıklarını açıkladı.

26 bölgede 1808 kişiyle yapılan araştırma Türk halkının siyasal tercihlerini ortaya koymanın yanı sıra, toplumsal ruh halimizin röntgenini de çekiyor. Semih Turan’ın elindeki veriler, halkımızın artık hiçbir şeyden mutlu olmadığını ortaya koyuyor.

Bu da sanırım AKP’nin başarı hanesine yazılması gereken bir olgu!

MUTLU MUSUNUZ?

Öyle ki; “İnsanları mutlu eden başlıca konular’’ başlıklı bölümde ortaya çıkan sonuç, hepimizin üzerinde durup düşünmesini gerektiriyor. Çünkü; araştırmaya katılanların yüzde 60’ı “Beni mutlu edecek bir konu yok’’ diyor.

Bu sonuç, Türk halkının neşesini kaybettiği ve geleceğe umutla bakamadığını gösteriyor. Ve yine ortaya çıkan sonuç, iktidarın başarısızlığını da tescilliyor. Zira; halkın yüzde 60’ı hiçbir şeyden mutlu olmuyorsa, ülkeyi yönetenlerin şapkayı önüne koyup düşünmesi gerekiyor.

Araştırmanın diğer bölümlerini de incelediğinizde, aslında ortaya çıkan sonucun hiç de şaşırtıcı olmadığı görülüyor. Çünkü; yine aynı araştırmaya katılanların yaklaşık yüzde 27’si “geçinemediğini’’ belirtiyor. Yüzde elliye yaklaşan bir kesim ise “Hayatımdan memnun değilim’’ diyor.

Türk halkının yüzde 60'ı mutsuz. Bulgu ve Motto Araştırma Türk halkına sordu, ilginç cevaplar geldi. İHA ve SİHA havalandı, halkın 1.9’u mutlu oldu

ZAMLAR HERKESİN GÜNDEMİ

Araştırmaya katılanların büyük çoğunluğu, “Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusuna, sırasıyla “Ekonomi, hayat pahalılığı, işsizlik, zamlar’’ cevabını veriyor.

Semih Turan ve arkadaşlarının yaptığı araştırmanın ayrıntılarını okudukça, halkın gerçekten mutsuz olduğunu görüyorsunuz. Elde edilen bulgulara göre, artık AŞK bile halkımızı mutlu etmiyor. Katılımcıların sadece 1.3’ü AŞK’ın kendisini mutlu ettiğini belirtiyor. Ne ilginçtir ki; halkın 1.9’u ise askeri alandaki gelişmeler ile İHA ve SİHA’ların performansının kendisini mutlu ettiğini ifade ediyor.

Doğrusu çok ilginç ve üzerinde durulması gereken sonuçlar bunlar…

AKP ve CHP’nin oy oranı da var

Semih Turan ve arkadaşlarının yaptığı araştırmada, “Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusunun cevabı da aranmış. Aynı katılımcıların bu soruya verdiği cevaplar, muhalefetin epey bir yol kat etmesi gerektiğini gösteriyor. Çünkü; araştırmaya göre, pazar günü yapılacak olan bir seçimde, AKP yüzde 31.8, CHP 27, İYİ Parti 14, HDP 11, MHP 7 oranında oy alıyor.

Türk halkının yüzde 60'ı mutsuz. Bulgu ve Motto Araştırma Türk halkına sordu, ilginç cevaplar geldi. İHA ve SİHA havalandı, halkın 1.9’u mutlu oldu - Resim : 2

ÖZELEŞTİRİ ŞART

Doğrusu bu sonuçlar AKP için başarılı, muhalefet partileri açısından başarısızlık olarak değerlendirilebilir. Açlığın ve yoksulluğun gözle görülür bir hale geldiği böyle bir ortamda bile AKP hala yüzde 32’ye yakın bir oy alabiliyorsa, muhalefet partilerinin liderleri oturup ‘’Biz nerede yanlış yapıyoruz?” diye düşünmesi gerekir.

Seçmen muhalefetten ne bekliyor?

1808 kişi ile yapılan araştırmanın sonuçlarını analiz ettiğimizde, seçmenin muhalefet partilerinden “somut ve anlaşılır çözüm önerileri’’ beklediği görülüyor.

Örneğin; elektrik, doğalgaz, mazot ve benzine yapılan zamları gündeme getirmenin, seçmen açısından pek fazla bir karşılığının olmadığı görülüyor. Çünkü; seçmen o sıkıntıyı zaten görüyor ve yaşıyor. Özellikle “kararsız’’ olarak tanımlanan seçmen, muhalefet partilerinin “elektriğin fiyatın nasıl indireceği” ya da “mazot fiyatlarının nasıl aşağıya çekeceği’’ni duymak istiyor.

NE YAPMALI?

Bu sonuç, muhalefet partilerinin sürekli eleştiren ve şikayet eden bir konumdan çıkıp “çözüm üreten ve çözümü olan’’ bir konuma geçmesi gerektiğini gösteriyor.

Yapılacak şey aslında basit:

Muhalefet Türkiye’nin beş ana sorununu tespit edip çok fazla laf kalabalığı yapmadan kısa ve anlaşılır çözümler önermek ve halkı da buna inandırmak zorunda.

Aksi taktirde, seçmenin tercihini değiştirebilmek zorlaşıyor. Ki; bunu yapılan son araştırmada da görüyoruz. AKP’nin hala yüzde 32 bandında dolaşması, AKP’ye oy veren seçmenin büyük bir çoğunluğunun dikkatinin çekilemediğini gösteriyor.

Bir yorum: ‘AKP’yi küçümsemeyin…’

KRT TV’deki programın ardından karşılaştığım ve fikirlerine önem verdiğim araştırmacı bir dostumla Motto’nun verilerini konuştuk. Araştırmacı dostum, “Bizim elimizde de buna yakın sonuçlar var. AKP bizde de 31 oranında çıkıyor. CHP de 26 – 27 bandında dolaşıyor’ dedi. Ardından ise “Bu sonuçlar sizi şaşırtmasın, 20 yıllık bir iktidar var. İktidar kendisine bir seçmen tabanı yarattı” yorumunu yaptı.

Araştırmacı arkadaşımızın bir tespiti de şuydu:

“Muhalefetin sözcüleri ‘Gitti gidiyor’ havasına kendilerini fazla kaptırıyor ve sanki seçim bitmiş gibi davranıyor. Bu ruh hali doğru değil. Henüz seçim yapılmadı. Kimse erken zafer havasına girmesin. AKP’yi de küçümsemesinler…’’

Arkadaşımın yorumu içinizi karartmasın… Evet; seçimler henüz yapılmadı. AKP araştırmalarda 1. parti görünüyor. Ancak; muhalefet de akılcı yöntemler uygulayacak ve AKP’yi iktidardan gönderecek bir yol haritasını mutlaka ortaya koyacaktır.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin