TÜRK GAZETECİLER CEPHEDE KAHRAMANCA GÖREV YAPIYOR... UYDU TELEFONLARI OLMASA BİLE

TV8 adına savaşı izlemek için savaş bölgesine giden ancak daha sonra yöneticilerin ilgisizliğini gerekçe göstererek istifa eden ve Reuters için serbest muhabir olarak çalışmaya başlayan Fuat Kozluklu bölgedeki Türk gazetecilerin çalışmasını böyle tanımlıyor: Kahramanca görev yapıyorlar. Peki ya yalnız bu savaşta değil başka savaşlarda da elemanlarını kaybeden Reuters?

Google Haberlere Abone ol
TÜRK GAZETECİLER CEPHEDE KAHRAMANCA GÖREV YAPIYOR... UYDU TELEFONLARI OLMASA BİLE

Yalçın BAYER

Savaşta kurşun adres sormuyor




İNGİLİZ ajansı Reuters adına çalışan Fuat Kozluklu dün 08.00'de aradığında sesi kötüydü; iki meslektaşı daha ölmüştü. Bağdat'taki Reuters bürosundan kendilerine bombalamayı yeni haber vermişlerdi. 15-16 kişilik bir ekip halinde çalıştıklarını söyleyen Kozluklu'ya ölen kameramanı tanıyıp tanımadığını soruyoruz.



İşte yanıtı:



- Ukranya kökenli; 32 yaşında, benim gibi serbest gazeteci olarak Reuters için çalışıyordu. Kovova'da beraber görev yapmıştık, ayrıca Çeçenistan ve Afganistan'da çalışmıştı. Filistin Oteli'nde geçen kasım ayında ben de kalmıştım. Bu tür oteller her zaman keskin nişancılar tarafından hedeftir. Ayrıca Amerikalıların, Kürtlerin de içinde bulunduğu konvoyları bombalamasından sonra söylenecek bir şey yok artık. Amerikalılar neyi ne zaman vuracaklarını kendileri dahi bilmiyor.



Şu anda bulunduğunuz bölge?



- Erbil'den Musul ve Kerkük'e uzanan cephelerde çalışıyoruz. Ancak Reuters kendi kadrolu gazetecilerini güvenlik nedeniyle cepheye göndermiyor; bizleri gönderiyor.



Güvenliğinizi nasıl sağlıyorsunuz?



- Ajans cepheye gidebilmenin koşullarını gösteriyor. Altınıza zırhlı araç veriliyor. Reuters, ekiplerine İngiliz veya ABD ordusunda görev yapmış, hatta savaşmış, daha sonra emekliye ayrılmış asker kişileri güvenlik danışmanı olarak görevlendiriyor. Her gün yanımızda bulunup brifing veriyorlar. Kameramana gideceği bölgeye ne kadar yaklaşılacağını gösteriyorlar. Silah ve mayınların çeşitlerini, çelik yelek ve kaskların hangi silaha ne kadar dayanıklı olduğunu veya olamadığını anlatıyorlar. Savaş bölgesinde bir mayına ne kadar yaklaşılacağını bu uzmanlardan öğreniyoruz.



Türk gazeteciler nasıl çalışıyor.



- Durumları vahim... Buna rağmen çoğu kahramanca görev yapıyor; uydu telefonu olmasa bile... Anlatmasam daha iyi.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin