Türk edebiyatının gizli ustasıydı

Ünlü yazar 97 yaşında hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol
Türk edebiyatının gizli ustasıydı

Keskin gözlem ve çözümlemeleriyle Türk romanında müstesna bir yere sahip yazar Peride Celal’i 97 yaşında kaybettik. Dünyadan ve insanlardan nefret ettiğini söylemişti bir keresinde. Küçük insanların arasında rahatladığını



“Çetin bir mücadeledir onunkisi: Kendi söyleyişiyle ‘ekmek pa­rasını çıkarmak uğruna’ boyuna yazmaktadır. Zorunlulukla, 'piyasa'nın taleplerine uzak duramaz. Sürekli yazdığı için kalemi bilenmek­tedir ama, gönlünce yazmamakta, yazamamaktadır” diyor Selim İleri, Zaman gazetesinde yayımlanan “Ustam Peride Celal'le yıllar” yazısında.



“Hayatla barışmadım”



Yazıdan devam edelim...

Röportajlardan, tanıtımlardan, televizyon çekimlerinden hep uzak durdu Peride Celal. Romancının, eserini yayımlattıktan sonra, okurdan uzak durması gerektiğini düşündü. 1996'da yalvar yakar gerçekleştirdiğim söyleşimizde, geçmiş için şunları söylemişti: "Geçmişe baktığım zaman... hele ilkgençlik... bir kere geçmişte o kadar sıkıntı çektim ki ben, yokluk, yalnızlık, maddî sıkın­tılar... Karamsar bir çocuktum. Sanki herkesin üzerinde bir yük­tüm. Üvey babam elbette değerli, çok iyi bir insandı. Annem olsun, üvey babam olsun, çok uğraştılar. Ama babasızlığın verdiği müthiş bir yalnızlık vardı. (...) Ben hiçbir zaman kendimle barış­madım. Hâlâ barışmadım. Hayatla barışmadım."



Haberin devamı için tıklayın.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin