Türk edebiyatı Londra'da konuşuluyor!

Türkiye’nin 'Odak ülke' olduğu 42’nci Uluslararası Londra Kitap Fuarı 15-17 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Google Haberlere Abone ol
Türk edebiyatı Londra'da konuşuluyor!

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye’nin bu yıl odak ülke olduğu Londra Kitap Fuarı kapsamında Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği’nde düzenlenen resepsiyona katıldı.



Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz’ün ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyona aralarında Türkiye’nin tanınmış yazarlarından Elif Şafak, Adalet Ağaoğlu, Ahmet Ümit, Doğan Hızlan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda yazar, gazeteci ve yayıncı katıldı. Londra’ya özel bir ziyaret için gelen AB’den sorumlu Devlet Bakanı Egemen Bağış da eşi ile birlikte resepsiyona sürpriz ziyaret yaptı.



"BENİM ÜLKEM KÜLTÜREL MUCİZEDİR"



Bakan Çelik, her ülkenin tek cümleyle tanımlanabileceği halde Türkiye’nin cçok sayıda cümle kurmadan tanımlanamayacağını anlatırken, "Yani benim ülkem bir topraktan ibaret değildir, bir kültürel mucizedir" dedi. Çelik, konuşmasına şöyle devam etti: 



"Bir ülkenin kültürel birikimi ne denli kapsayıcı olursa o ülkenin demokrasisi, toplumsal barışı ve ekonomisi o denli güçlü olur. Ülkemizin en büyük gurur duyulan hazinesi kozmopolit ve çoğulcu bir kültüre sahip olmasıdır. Farklılıklar bizim için normaldir, herhangi bir ötekilik anlamına gelmez. Medeniyetlerin doğduğu ve dünyaya yayıldığı merkezlerden biri olan Anadolu’nun dünya edebiyatının temelini oluşturan önemli düşünce, felsefe ve eserlerin üretildiği kadim bir coğrafyadır."



Londra’da bulunan Türk edebiyatının seçkin temsilcileri ve Türkiye’nin yetiştirdiği bütün değerlere ayrım yapmaksızın sahip çıktıkıklarını ve tüm yazarları içtenlikle desteklediklerini bir kere daha vurgulamak istediğini belirten Bakan Çelik, "Bizim kültürümüzü bana tek bir kelimeyle tanımlayın deseniz, çoğulculuk ve hoşgörünün altını çizerim" diye konuştu. Bakan Çelik, Türkiye yayıncılığının yeniden yapılandırılması kapsamında, Türkiye okuma kültürü haritası, Türkiye edebiyat haritası, edebiyat müze kütüphaneleri, uluslararası kitap fuarları, çeviri atölyeleri, elektronik ve basılı yayıncılık alanında yasal düzenlemelerin bu alandaki projelerden sadece birkaçı olduğunu kaydetti.



Çelik, "Bu fuar sayesinde İngiliz ve İngilizce konuşan edebiyatseverler Türk edebiyatının bütün renkleriyle tanışma fırsatı bulacaklardır" diyerek sözlerini noktaladı.



ELİF ŞAFAK: FUARA TANIKLIK ETMEK ÇOK GÜZEL



Yazar Elif Şafak, Londra Kitap Fuarı’nda Türkiye’nin Odak odak ülke olarak yer almasını sevindirici bulduğunu belirtti. Şafak, "Türkiye’den çok sayıda tanıdık sima var. Sesli bir katılımla Türkiye’nin bu fuarda yer aldığını görmek çok güzel. İngilizler de ilgi ve merakla bekliyor. Bunlara tanıklık etmek çok güzel" diye konuştu.



TÜRKİYE ODAK ÜLKE



Türkiye’nin 'Odak ülke' olduğu 42’nci Uluslararası Londra Kitap Fuarı, yayıncılık ve telif hakları konusunda dünyanın en iyi kitap fuarlarından biri olarak tanınıyor. Etkinlik, Earl’s Court Fuar alanında 15-17 Nisan tarihleri arasında yapılacak. 



Fuara Türkiye’den aralarında Elif Şafak, Perihan Mağden, Buket Uzuner, İskender Pala, Ahmet Ümit, Murathan Mungan ve Ayşe Kulin de bulunduğu 20’ye yakın yazarın katılması bekleniyor.



BAKAN ÇELİK THATCHER’IN CENAZESİNE KATILACAK



Londra Kitap Fuarı’nın açılışı için Londra’ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, geçtiğimiz hafta ölen İngiltere eski Başbakanı Margaret Thatcher’in 17 Nisan’da yapılacak cenaze törenine katılacak. 2 bine yakın davetlinin katılmasının beklendiği törende Bakan Çelik, Türkiye’yi temsil edecek. DHA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin