Türk dizilerinin rekor yükselişi!

Türk dizileri İspanya'da yüksek reytingler almaya devam ediyor... Türk yapımlarına en çok ilgili gösterilen ülkelerin başında gelen İspanya'da reyting araştırması yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Türk dizilerinin rekor yükselişi!

Milliyet gazatesi yazarı Sina Koloğlu, İspanya'da Türk dizileriyle ilgili yapılan bir araştırmayı köşesine taşıdı.

Sina KOLOĞLU / MİLLİYET

Türk dizilerinin rekor yükselişi hesaplandı

Biz kendi içimizde, “Onu beğendim, bunu beğenmedim” diye konuşurken bizim yerli diziler özellikle ‘melodram hastası’ ülkelerde alıp başını gidiyor. Onlardan biri İspanya... Ülkede bir şirket, dob30’ adlı televizyon üzerine yorumlar ve reyting araştırmaları yapmış: Türk dizileri, İspanya’da nasıl yükselmiş incelemesi...

Ülke Latin yapımlarına takılırken (tabii Amerikan dizileri de) birden ‘Fatmagül’ün Suçu Ne?’ adından bir Türk dizisi ekrana gelmiş. İşte ne olduysa ondan sonra olmuş. Yüzde 4.1 reyting ve 74 bin izlenme ile gösterildiği kanal, tarihinin en yüksek reytingini almış. İşaret fişeği burada atılmış.

Üç yılda iş bitti

2018 yılında Türk dizilerinin İspanyol ekranındaki toplam süresi 491 saat. Bu oran 2020 yılında 3 bin 280 saate çıkmış. İki paralı kanal var Türk dizilerini gösteren. Nova, onlardan biri... 2018 yılında üçüncü sırada Türk dizileri bu kanalda. 2019 yılında Amerikan dizileri ile eşitlenmiş. 2020 yılında ilk sıraya yerleşmiş. 2021 yılı içincde durum aynı. Türk dizilerini keşfeden ikinci kanal Divinity. Burada ‘marjinal bir pay’ı vardı (4 bin 183 dakika). 2019 birden 81 bin dakika ile Amerikan projelerinin arkasına yerleşti. Bu kanal ağırlıklı olarak, ‘romantik komedi’ dizileri gösteriyor. Eh bizde ‘dram’lar kadar bu alanda söz sahibi değiliz ona rağmen, durum böyle diyelim.

Açık kanalda bir başka olay

Yukarıdaki kanallar paralı ve abone sistemiyle işliyor. Açık kanalda ilk denemeyi Atresmedia yaptı. ‘Kadın’ ardından ‘Kızım’ dizilerine yayınladı. 2020/21 sezonu en çok izlenen yapım oldu.

Telecinco ‘Çatı Katı Aşk’ı ekrana sürdü. Aynı oranda karşılık görmedi. Ama yine de hatırı sayılır bir izleyicisi var diyelim.

Yazının devamını okumak için TIKLAYIN

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin