'Türk dizilerinde süre arttı, bölüm azaldı!'

Eurodata TV, 2017 dizi raporu yayınladı.

Google Haberlere Abone ol
'Türk dizilerinde süre arttı, bölüm azaldı!'

Milliyet Gazetesi yazarı Sina Koloğlu, Eurodata TV'nin yayınladığı 2017 dizi raporunu köşesinde paylaştı.



Sina KOLOĞLU / MİLLİYET



Dünyada tarihi dizi modası



Eurodata TV, (Kanal, 100 ülkede 5 bin kanalı inceleyerek araştırma yapan, Fransız reyting kuruluş Mediametrie bünyesinde yer alıyor) 2017 dizi raporu yayınladı. Türkiye dahil, 13 ülkede geçtiğimiz yılın dizi eğilimleri üzerine bir araştırma yapılmış. Peki bu gelişmelerin bize yansıması nasıl olmuş?



Diziler hangi ülkelerde belirleyici?



Raporda, diziler tartışmasız ekranın yıldızı. Bazı ülkelerde daha belirleyici bir özellikte, üç ülkenin adı görülüyor; Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve Danimarka.



Tarihi diziler ön plana çıktı



Polisiye dizilerin yerini artık tarihi yapımlara bıraktığı yazılmış. Bizde pek polisiye işler yok. Komedi polisiyemiz ‘Hayati ve Diğerleri’, birinci bölümde gitti. ‘Çember’ bu tarzın en başarılı (Reyting olarak da öyleydi) işi oldu ve tek örneğiydi.



Tarihi dizilerde TRT 1’in ‘Diriliş Ertuğrul’, ‘Payitaht Abdülhamid’, ‘Mehmetçik Kut’ül Amare’, Star TV’nin ‘Vatanım Sensin’ dizileri bizde de bu eğilimin göstergesiydi. Şimdi ‘Fatih’ dizimiz gelecek. Yabancı piyasalarda da ‘Muhteşem Yüzyıl’ büyük ses getirdi.



Uyarlama arttı



10 projeden üçü, orjinal eser (senaristi yerli) olarak ekrana gelmiş. Bizde 2013 yılından bu yana yükselen bir ivme, Kore uyarlaması diziler. Sayıları 17’yi geçiyor. ‘Meryem’, ‘Dolunay’ ve ‘Kalp Atışı’ geçtiğimiz yıldan

bu yana gelenlerdi. Bakalım daha ne kadar sürecek?



Süre arttı, bölüm azaldı



Yapılan araştırmaya göre, dizilerin bölüm süreleri artmış ve sayıları azalmış. Bizde de süre arttı. 90 dakikadan 120 dakikaya çıktık (‘Gülizar’ın son bölümü 120 dakika sürdü).

Süre konusunda bir numara oluyoruz.

Bölüm sayılarında, ilk bölümde biten de oldu. Ortalama 26 bölüm götüren, mutlu ve mesut olabiliyor. Bu film uzunluğunda dizi sektöründe... Tüm bunları aşan, 2006’dan beri yayında olan ve 466 bölümü bitiren bir dizi var, ‘Arka Sokaklar’.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin