Türk bilim insanı Canan Dağdeviren dünyaya ilham oldu! Dünya kadınlarına armağan olsun dedi

BBC, 2023’te ilham veren 100 kadın listesini açıkladı. Listede Türk bilim insanı Canan Dağdeviren de var. Canan Dağdeviren yaptığı sosyal medya paylaşımında, "Biz de varız" diyebilmekten dolayı çok mutluyum" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Türk bilim insanı Canan Dağdeviren dünyaya ilham oldu! Dünya kadınlarına armağan olsun dedi
Sosyal medya

BBC, 2023’te ilham veren 100 kadın listesini açıkladı. Listede meme kanserinin ultrasonla erken teşhisi için giyilebilir ‘elektronik sütyen’ icat eden bilim insanı Canan Dağdeviren de var.

BBC‘nin açıkladığı listede insan hakları avukatı Amal Clooney, sinema yıldızı America Ferrera, feminist Gloria Steinem, eski ABD First Lady’si Michelle Obama, güzellik şirketi sahibi Huda Kattan, Ballon d’Or ödüllü futbolcu Aitana Bonmatí ve yapay zeka (AI) uzmanı Timnit Gebru gibi isimler yer alıyor.

CANAN DAĞDEVİREN: KADINLARA ARMAĞAN EDİYORUM

Canan Dağdeviren konuyla ilgili sosyal medyadan açıklama yaptı. Açıklamasında şu ifadeleri kullandı: BBC'nin düzenlediği, 100 ilham verici ve etkili kadın listesine seçilmiş olmaktan, Cumhuriyet'in 100. yılında Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil ederek "Biz de varız!" diyebilmekten dolayı çok mutluyum. Medikal cihaz buluşlarım dünya kadınlarına ve onları sevenlerine armağan olsun!"

CANAN DAĞDEVİREN KİMDİR?

Canan Dağdeviren, 1985 yılında İstanbul'da doğdu, aslen Sivaslıdır. İlk ve orta eğitimini Kocaeli'de tamamladı. 2007’de Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun oldu.

Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programındaki yüksek lisans eğitimini 2009'da tamamladı. Aynı yıl Fulbright bursu kazanarak UIUC'da Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktora eğitimine başladı. Bu süreçte esnek ve katlanabilir, deri üstüne yapıştırılabilir veya giyilebilir elektronik aletler üzerine çalışmalar yaptı.

Doktora derecesini Aralık 2014’te aldı. Medikal teknoloji alanında çalışarak pilsiz çalışan giyilebilir bir kalp çipi (PZT MEH) ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştirdi. Forbes'in 30 Yaş Altı Bilim İnsanı listesinde de yer aldı.

Kendisi bilime olan merakında iki dönüm noktası olduğunu belirtmektedir. Bunlardan ilki babasının kendisine Marie Curie hakkında hediye ettiği bir kitap, ikincisi ise Erdal İnönü'den bizzat aldığı Anılar ve Düşünceler adlı eserdir.

 Özellikle Erdal İnönü ile tanışmasının lisedeki alan seçiminde etkili olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca motivasyonunun düşük olduğu zamanlarda Mustafa Kemal Atatürk'ten ilham aldığını da bir demecinde açıklamıştır.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin