Tunceli'de çöp tesisi protestosu... Doğanın tahrip edileceğini söyleyen onlarca köylü kefen giydi

Tunceli'de köylüler kefen giydi, belediye önünde eylem yaptı. Eylemciler köylerine yapılacak 'Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi' projesiyle 55 bin ağaç kesileceğini, doğanın tahrip edileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Tunceli'de çöp tesisi protestosu... Doğanın tahrip edileceğini söyleyen onlarca köylü kefen giydi

Tunceli Belediyesi öncülüğünde, 7 ilçenin belediye başkanları tarafından Avrupa Birliği'nin de fon desteğiyle merkeze bağlı Sütlüce köyü yakınlarında 18 hektarlık alana yapımı düşünülen 'Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi' projesine karşı çıkan bölgedeki köylüler eylem yaptı.

Köylüler 55 bin ağaç kesileceğini, doğanın tahrip edileceğini, kutsal gördükleri inanç yerlerinin çöp altında kalacağını, geçim kaynakları olan tarımsal ve hayvansal faaliyetlerin son bulacağını belirterek birçok kez belediye binası önünde bir araya geldi.

En son belediye önünde eşek, keçi ve arı kovanlarıyla eylem yapan köylüler, merkez ve 7 ilçe belediyesi tarafından DER-KAB (Dersim Katı Atık Birliği) toplantısının yapılacağını öğrendi.

Sabah saatlerinde Sanat Sokağı'nda bir araya gelen köylüler, kefen giyip, tabutlarla geldikleri belediye binası önünde tesisle birlikte insanlığın öleceğini belirterek, protesto gösterisi yaptı.

'ÖLECEĞİZ, YİNE DE TOPRAĞIMIZI VERMEYECEĞİZ'

Köylüler adına konuşan Sütlüce köyü muhtarı İmam Çelik, belediyelerin projeden çekilmesi gerektiğini belirtti.

 Çelik, "Tesisinin yapılmasıyla doğa yok olacak. Biz bugün kefenlerimizi giydik, yarın da giyeceğiz. Biz orada öleceğiz ama yine de toprağımızı vermeyeceğiz. Bu ağaçlar her gün bir şeyler söylüyor; 'Tunceli Belediyesi beni yok etmek istiyor, ben yok olunca siz de yok olacaksınız' diyor. Düşünüyoruz ki ağaçlar doğru söylüyor. Ormanlarımız yok olursa, biz de yok oluruz. Biz yok olursak, bu belediyedekiler de yok olacak. Tesis köyümüze 500 metre uzaktadır. Bize kimse destek vermiyor. Allah'tan başka kimsemiz yoktur. Onun için kefenlerimizi giydik. Bu mücadele uğruna ölürüm. 10 yıl sonra öleceğime şimdi ölürüm. Mezarımızın üzerine çocuklarım yazar, 'babamız toprağı için öldü' diye" dedi.

'GİYİLENLER AĞAÇLARIN, DOĞANIN VE YABAN HAYATININ KEFENİDİR'

Müvekkillerinin yaban hayatı ve doğanın kefenini giydiklerini söyleyen köylülerin avukatı Özgür Ulaş Kaplan da şunları söyledi:

"Bu toplantıda projenin iptal edilmesini istiyoruz. Bugün bu toplantıdan beklentimiz budur. Bu tesis yapılırsa halk sağlığı tehdit edilmiş olacak, çevre ve doğa anlamında çok ciddi zararlar meydana gelecek. Yıllardır köylüler bu durumu dile getiriyor, artık bu son aşamadır. Kararlığı göstermek için bugün kefenleri giymişlerdir. Kefenler oradaki ağaçların, doğanın ve yaban hayatının kefenidir. Onlar bize bugün bu kefenleri giydirdiler."

Köylülerden biri de Avrupa Birliği’ne Almanca seslenerek projeye destek vermemelerini istedi. 

Tunceli'de çöp tesisi protestosu... Doğanın tahrip edileceğini söyleyen onlarca köylü kefen giydi

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin