Tuncel Kurtiz'den 'Emek' yıkımına sert tepki!

Tarihi Emek Sineması'nın tamamen yıkıldığı haberleri üzerine Türk Mühendis ve Mimar Odaları basın açıklaması ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
Tuncel Kurtiz'den 'Emek' yıkımına sert tepki!

 Toplantıya katılan Oyuncu Tuncel Kurtiz, Emek Sineması'nın aslına uygun yapılacağına inanmadığını belirterek, "Cumhuriyet tarihimizin önemli binalarından bir tanesi daha gitti. Ankara ve İstanbul tarihinin yok edildiğini görüyoruz." dedi.



Beyoğlu'ndaki tarihi Emek Sineması'nın tamamen yıkıldığına dair fotoğraf ve görüntüler sosyal paylaşım sitelerinde yayınlandı. Bunun üzerine TMMOB Büyükkent Şubesi'nde uzmanlar ve sanat dünyasından isimlerin de katılımıyla bir basın açıklaması ve bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahumbay, Prof. Dr.Cevat Erder, Mimarlar Odası adına Mücella Yapıcı, yönetmenler Erden Kral ve Pelin Esmer ile oyuncular Tuncel Kurtiz ve Ahmet Rıfat Şungar katıldı.



Toplantıda Mimarlar Odası adına kültür varlıklarının korunması için önemli bir mücadele verildiği vurgulanarak, kamusal alanların korunması için gösterilen çabanın devam edeceği belirtildi. Emek Sineması'nın yıkılmasının sadece mimar ve sanatçıların sorunu olmadığı, bütün toplumun kültür değerlerinin yıkılmasından dolayı toplumun da bu konuda duyarlı olması gerektiği kaydedildi.



Emek Sineması ile ilgili gelişmeleri ve tarihi süreci anlatan Mücella Yapıcı, 1976 yılından beri bu yerle ilgili çeşitli girişimlerin olduğunu ancak bu girişimlerin atlatıldığını anlattı. Yapıcı, "Hepimizin gözleri önünde cereyan eden bir hukuk ve kültür mirası katliamı olmaktadır. Bu süreç 1976'lara dayanıyor. Katledilen kültür mirası kamuya ait bir alan ve kamusal kültür varlığı." ifadelerini kullandı. Yapıcı, binanın tarihi sürecini ve bu süreçte yaşanan sorunları da anlattı.



Oyuncu Tuncel Kurtiz de sinemanın aslına uygun yapılacağına inanmadığını söyledi. İstanbul ve Ankara'nın bir kültür merkezi haline getirilmek istendiğini ancak tam bunun aksine hareket edildiğini savunan Kurtiz, "Sonunda bunu da gördük. Cumhuriyet tarihimizin önemli binalarından bir tanesi daha gitti. Ankara ve İstanbul tarihinin yok edildiğini görüyoruz. Emik Sineması büyük bir acı olarak içimizde kaldı. Acıdır ki; bir şey yapamadık. Günümüzdeki rant adına kültür mirasları yok ediliyor. Aslına uygun yapacaklarını söylemeleri pek inandırıcı gelmiyor. Muhafazakarız diyorlar ancak hani bizim muhafazakarlığımız. " dedi. (CİHAN)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin