Tüm dünyanın merakla beklediği Antalya'daki Rusya-Ukrayna-Türkiye zirvesi sona erdi. Görüşme sonrası hem Lavrov'dan hem de Kuleba'dan flaş açıklamalar geldi

Rusya ve Ukrayna savaşında tüm dünyanın merakla beklediği Antalya'daki 3'lü zirve başladı. Zirveye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba katıldı. Zirve yaklaşık 1.5 saat sürdü. Görüşme sonrası hem Lavrov'dan hem de Kuleba'dan açıklama geldi. Kubele, "Çabalarımızı sürdürme konusunda mutabık kaldık. Ben tekrar görüşmeye hazırım böyle bir formatta" derken, Lavrov ise Avrupa'nın silah sevkiyatı için sert çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Tüm dünyanın merakla beklediği Antalya'daki Rusya-Ukrayna-Türkiye zirvesi sona erdi. Görüşme sonrası hem Lavrov'dan hem de Kuleba'dan flaş açıklamalar geldi

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sona erdirilmesi için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba'nın katılımıyla yapılacak 3'lü barış zirvesi için 2 ülke bakanı ve heyetleri dün gece Antalya'ya geldi.

Zirveyi takip edecek yerli ve yabancı 334 gazeteci, sabahın erken saatlerinde sıkı güvenlik önlemleri altında salona alındı.

Tüm dünyanın merakla beklediği Antalya'daki 3'lü zirve; Serik ilçesine bağlı Belek turizm merkezindeki 5 yıldızlı Regnum Carya Hotel'de yapıldı.

Tüm dünyanın merakla beklediği Antalya'daki Rusya-Ukrayna-Türkiye zirvesi sona erdi. Görüşme sonrası hem Lavrov'dan hem de Kuleba'dan flaş açıklamalar geldi

Zirve için iki ülke bakanı ve heyetleri dün gece Antalya'ya geldi. Önce Rus, bir saat sonra da Ukraynalı heyet havalimanına indi. Rus heyet, toplantının yapılacağı Regnum Carya'da konakladı. Ukraynalı heyet ise hemen yakındaki başka bir otelde kalmayı tercih etti.

Zirveyi takip etmek için akredite olan yerli ve yabancı 334 gazeteci, otelin arka tarafındaki ayrı bir giriş noktasından saat 08.00 itibarıyla içeriye alınmaya başladı. Yoğun ilgi nedeniyle gazeteciler uzun sıra oluşturdu. Gazeteciler, güvenlik taramalarının ardından bakanların basın açıklamalarını yapması beklenen G-20 Liderler Zirvesi'nin de yapıldığı salonun bulunduğu alandaki basın odasına alındı. Zirveyi Ukrayna ve Rusya Federasyonu'nun yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Almanya, İsrail, Japonya, Kanada, Hollanda ve Çin Halk Cumhuriyeti’nden çok sayıda gazeteci takip ediyor.

Zirve sona erdi

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sona erdirilmesi için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba'nın katıldığı üçlü barış zirvesi, 1.5 saat sürdü. Saat 11.20'de başlayan zirve, saat 12.50'de sona erdi. 

Tüm dünyanın merakla beklediği Antalya'daki Rusya-Ukrayna-Türkiye zirvesi sona erdi. Görüşme sonrası hem Lavrov'dan hem de Kuleba'dan flaş açıklamalar geldi - Resim : 2

Ukrayna Dışişleri Bakanı'ndan açıklama

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba zirve sonrası bir açıklama yaptı.

Basın toplantısındaki konuşmasında "Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları ilk kez bir araya geldi. Hem kolay hem de zor bir görüşmeydi. Kolay çünkü Lavrov Ukrayna hakkında geleneksel düşüncelerinde sabit kaldı. Zordu çünkü ben elimden geleni yaptım." ifadelerini kullanan Kuleba'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

İnsani dram konusunda adımlar atılması gerekiyor. En büyük dram Mariupol'da yaşanıyor. Bu toplantıdan çıkarken insani koridorların sağlanmasını bekliyorduk.

Ne yazık ki Bakan Lavrov bununla ilgili karar alacak pozisyonda değildi. Ancak gerekli yetkililerle görüşeceğini söyledi. 24 saat ateşkes ilan edilsin dedik. Ancak bu konuda da ilerleme kaydedemedik. Anlaşılan o ki başka karar alıcılar var Rusya'da.

Çabalarımızı sürdürme konusunda mutabık kaldık. Ben tekrar görüşmeye hazırım böyle bir formatta. Eğer çözüm çıkacaksa inanıyorum dışişleri bakanları görüşürse barışı görüşmeleri gerekiyor. Ben de bu uğurda görüşmeleri sürdürmeye hazırım Ukrayna'daki savaşı bitirmek için...

Ve topraklarımızı Rus işgalinden çıkarmaya yönelik adımlar atmaya devam edeceğiz. Bakan Çavuşoğlu iyi niyetli bir çaba gösterdi. Gerçek bir profesyonellik çerçevesinde hareket etti.

Lavrov'dan açıklama

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da bir açıklama yaptı aynı dakikalarda.

Lavrov, "Bugünkü görüşmemiz sonucunda şu anlaşıldı: Müzakerenin yerini alabilecek hiç bir şey yoktur. Çözüme yönelik her girişimi destekliyoruz," dedi.

Lavrov'un açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Siviller bölgede kalkan olarak kullanılıyor. Rusya Savunma Bakanlığı bu konularla ilgili bilgilendirmelerde bulunuyor. İnsani koridor önerisi hala geçerli. Güzergahlar durumu kontrol edenler tarafından belirleniyor.

Son müzakerelerde Rus tarafı kendi planını ayrıntılı bir şekilde sundu. Ukrayna tarafı da buna en kısa sürede cevap vereceğini dururdu.

Ukrayna krizinin topluca çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Avrupa ülkelerinin görüşlerinin de dikkate alınarak adım atılmasını istiyoruz.

AVRUPA'NIN SİLAH SEVKİYATI TEHLİKELİ BİR ADIM

Kendisine yöneltilen "Savaşın maliyetini hesapladınız mı? Batı'dan Ukrayna'ya gelen silahlar için Ukrayna dışındaki yerlere de saldırı yapacak mısınız?" sorusuna ise Lavrov "Özel harekat nasıl devam ediyor; bu bizim savunma bakanlığımız sorumluluğunda. Başkomutan tarafından planın aynı şekilde uygulandığı söyleyebilirim. Avrupa ülkelerinin silah sevkiyatı tehlikeli bir adım. Binlerce roket verildi. Avrupalı meslektaşlarımıza soruyoruz, siz buradaki politikaya nasıl engel olacaksınız? Bu roketler uzun süre tehdit oluşturacaktır. Sivil havacılığa tehdit oluşturacak. Biz başka ülkeye saldırmayacağız, Ukrayna'ya da saldırmadık" cevabını verdi.

"SİLAH GÖNDERENLER EYLEMLERİNDEN SORUMLUDUR"

Halk Cumhuriyetlerine yönelik saldırılar uzun zaman önce planlanmıştı. Amerika, bazı patojenler üzerinden kimyasal silah hazırlığı yapıyorlardı. Bize Amerika'nın burada silah üretimiyle ilgili çalışma yaptığına dair bir bilgi yok dediler. Amerika bunu gizli bir şekilde gerçekleştirdi. Askeri ve biyolojik laboratuvarları kullanarak bunu çevremizde hayata geçirmeye çalışıyor. Ukrayna'ya silah gönderenler bilmelidirler ki eylemlerinden sorumludurlar.

SİVİLLERE SALDIRI

Lavrov, Rusya'nın sivillere yönelik saldırılarına dair ise "Aslında Rus silahlı kuvvetlerinin işlediği cinayet iddialarıyla ilgili pek çok iddia ortaya atıldı. Kamu oyunun ne tür manipülasyonlara maruz kaldığını görüyoruz," ifadelerini kullandı.

LAVROV'DAN NATO ÇIKIŞI: UKRAYNA TARAFSIZ OLMALI

Bizim güvenliğimizle ilgili konulara NATO nasıl karar verebilir. Biz amaçlarımızı çok açık bir şekilde belirledik. Ukrayna'nın silahlandırılmasını istemiyoruz. Ukrayna'da yeni Nazi lideri gibi bir hükümeti kurulmasını istemiyoruz.

Biz Ukrayna'nın tarafsız bir ülke olmasını istiyoruz. Hem Rusya'nın hem Ukrayna'nın güvenliğinin sağlanmasını istiyoruz. Bizim halkımız bir takım güçlüklerle karşı karşıya kalabiliriz ama krizden sağlıklı bir şekilde çıkmayı umuyoruz.

Herkesin de bilinçli bir şekilde bu krizden çıkmasını umuyoruz. Batılı ülkeler değerlerden bahsederken samimi olduklarını biliyoruz ama öte yandan hiçbir şekilde özel mülkiyetin ve güvenlik çıkarlarının ayaklar altına alınmasını istemiyoruz.

PUTİN-ZELENSKİ ZİRVESİ

Ukrayna lideri Zelenski ve Rus lider Vladimir Putin arasında olası bir zirveye yönelik ise Lavrov, "Bu görüşme ihtimaline dair Ukrayna Dışişleri Bakanı ile görüştük. Eğer bir katkı değer olursa görüşme olabilir. Ama Ukrayna laf olsun diye görüşme istiyor" dedi.

Lavrov sözlerine şöyle devam etti:Minsk Mutabakatı çok kaba bir şekilde belirlenmişti. Görüşelim sonra tekrar görüşelim deniyordu. Kiev'de beklenen hiç bir taahhüt yerine getirilmedi. Onlar bir kez daha yine buluşalım dediler, o zaman Paris anlaşmasını kesinlikle uygulayacağız dediler. Bu yüzden sorunun özünü değiştirip dış başlıkları konuşmak istediler. Ancak hepsi en sonunda şuna düşüyor; kendi eylemleri yerine sözü tercih ediyorlar.

PROVOKASYON ÇABASI

Kırım'da Tatar Türkleri'nin kaçırıldığı iddia ediliyordu. Kadınların da kaçırıldığı öne sürüldü. Bunların hepsi yalan. Bu kamuoyunu galeyana getirmek için kullanıyorlar.

BİYOLOJİK SİLAH İDDİASI

Burada kimyasal ve biyolojik silahların yasaklanmasına yönelik anlaşmalara aykırı olarak geliştirme yapıyorlar. Daha önce kullanıldı mı elimizde delil yok. Ama yeni silahlar yaratmaya çalışıyorlar.

ABD HEDEFE ULAŞMAK İÇİN HER ŞEYİ YAPAR

ABD'nin hamlesi gibi Rusya'nın da elçilerine talimat verip vermediğine yönelik ise Lavrov, "Biz onlara pozisyonumuzu ilettik. Dışişleri Bakanlığı'nın elindeki bilgilere göre hareket ediyoruz. Dünyanın dört bir yanına koşup BM üyelerini zorlayacak halimiz yok. Biz nazik bir halkız ABD hükümetinin ne yaptığını biliyoruz. Türkiye'nin, Mısır'ın yaptırımlara katılmasını istiyorlar. Bu büyük bir saygısızlıktır. Bu kadar saygısız davranacaklarını düşünmüyordum ama ABD hedefe ulaşmak için her şeyi yapar ama biz yapmıyoruz."

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin