TÜKODER Başkanı Aziz Koçal: Kira yardımı harçlık gibi kalıyor. Kentsel dönüşüm sürecinde kira yardımı vatandaşa yetecek mi?

Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan ya da tamamen barındıkları evleri yıkılan vatandaşa verilecek kira yardımları kimi için yeterliyken kimi vatandaşa yeterli gelmedi. Konuya ilişkin TÜKODER Başkanı Aziz Koçal, "Vatandaş o bina bitene kadar 5 bin liraya kira ev buluyorsa bunun en az yarısının verilmesi sağlanmalı. Devletin şu anda verdiği kira yardımı harçlık niteliğine dönüştü" dedi.

Google Haberlere Abone ol
TÜKODER Başkanı Aziz Koçal: Kira yardımı harçlık gibi kalıyor. Kentsel dönüşüm sürecinde kira yardımı vatandaşa yetecek mi?

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 10'u aşkın ilimiz çok ağır kayıplar verdi. Can ve mal kayıpları büyükk bir yıkıma yol açtı. Ülke olarak sürdürdüğümüz seferberlik halen devam ediyor. Evleri enkaza dönen vatandaşlar şu an için barınacak yer bulsalar da bunlar yalnızca idareten. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vatandaşa ve ev sahibine yapılacak kira yardımlarını açıkladı. Eğer isterlerse TOKİ konutlarında da kira yardımlarıyla barınabileceklerininin açıklanmasının ardından vatandaş da gayrimenkul camiası da yardımları değerlendirdi. 

"ARTMASI LAZIM"

Kentsel dönüşüm uzmanı mimar Nihat Şen'e göre devlet desteği kapsamında ödenen kira yardımı günün koşullarında çok yetersiz.

The Independentturkish'de yer alan habere göre, kira desteğinin çok düşük kalması nedeniyle vatandaşların kentsel dönüşeme sıcak bakmadığını ifade eden Şen, "Ekonomik sıkıntı içinde inşaatlarının yapım sürecinde başka bir yere taşınıp kira vermekte zorlanıyor insanlar. Günümüz koşullarına göre kira yardım miktarının artması lazım" dedi. Kira desteğinin İstanbul gibi bir yerde 5-6 bin liralar civarında olması gerektiğinin altını çizdi. 

"TOKİ DE HAREKETE GEÇMELİ"

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Aziz Koçal ise "Kentsel dönüşüm için TOKİ de harekete geçirilerek, uluslararası kredilendirmeler yapılarak yerinde dönüşüm olmalı" dedi.

"KİRA YARDIMI HARÇLIK GİBİ KALIYOR"

Kentsel dönüşüm için maliyet hesabı çıkartılırken bunun bir kısmının bankalarca kolay kredilerin sağlanması gerektiğini vurgulayan Koçal, "Tüketici bankalara uzun vadeli borçlandırılır. Vatandaş da Avrupa'daki gibi kira öder gibi kredini öder" ifadelerini kullandı. 

Koçal da Şen gibi kentsel dönüşüm kapsamında verilen kira desteğinin artmasının vatandaşların teşvik edilmesi noktasında katkısı olacağını söyledi.

"Devletin şu anda verdiği kira yardımı harçlık niteliğine dönüştü" diyen Aziz Koçal, "Vatandaş o bina bitene kadar 5 bin liraya kira ev buluyorsa bunun en az yarısının verilmesi sağlanmalı" diyerek sözlerini bitirdi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin