TUİK Ekim ayı enflasyon rakamlarını açıkladı: Enflasyon ekim ayında yüzde 2.39 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (TÜİK), Ekim ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Ekim ayı enflasyon rakamlarına göre; enflasyon yüzde 2.39 arttı. Yılılık enflasyon yüzde 19.89 oldu.

Google Haberlere Abone ol
TUİK Ekim ayı enflasyon rakamlarını açıkladı: Enflasyon ekim ayında yüzde 2.39 arttı

TÜİK, Ekim ayı enflasyon rakamlarını açıkladı... Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 19,89, aylık yüzde 2,39 arttı.

Koronavirüs pandemisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası'ndaki görevden alma kararları ve Merkez Bankası'nın piyasanın ihtiyaca bağlı taleplere rağmen faiz indirimi kararı uygulaması piyasada sarsıcı etkiler yarattı.

Öte yandan Dolar/TL kuru ise yaklaşık bir ayda 8,27 seviyesinden 9 lira 65 liraya dayandı. Art arda gelen zamlar vatandaşa zor günler yaşatırken enflasyon verileri açıklandı. 

 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tüketici fiyatları, ekim ayında aylık bazda 2,39 yüzde artarken, yıllık enflasyon yüzde 19,58'den yüzde 19,89'a yüksedi.

Enflasyonun gıda fiyatları, sigara ve yakıt fiyatlarına gelen zam ve TL'deki devam eden değer kaybı etkisi ile ekimde aylık bazda yüzde 2,6, yıllık ise yüzde 20,2 artması bekleniyordu.

Nisan ayına kadar 7 aylık yükselişin ardından tüketici enflasyonu mayısta tam kapanma tedbirlerinin etkisiyle yüzde 16,59'a düşmüştü. Ardından yükselişe geçen enflasyon, eylül ayında yüzde 19,58'e yükselerek politika faizini aşmış ve Mart 2019'dan beri en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

ENAG Ekim enflasyonunu yüzde 6.90 olarak açıkladı

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup), ekim ayı enflasyon verilerini açıkladı. ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Ekim ayında yüzde 6.90 arttı. ENAGrup'tan yapılan açıklamada, "E-TÜFE’deki son 12 aylık artış oranı ise yüzde 49.87 olarak gerçekleşti" denildi.

 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin