TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı için mahkeme kararını açıkladı: Avukatların talebi reddedildi. Tutukluluk halinin devamına...

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın yargılandığı dava görüldü. Fincancı'nın avukatlarının talebi reddedildi. Mahkeme heyeti Fincancı'nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Google Haberlere Abone ol
TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı için mahkeme kararını açıkladı: Avukatların talebi reddedildi. Tutukluluk halinin devamına...

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) yönelik açıklamaları nedeniyle "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan yargılandığı davada bugün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde ikinci kez hakim karşısına çıktı.

Mahkeme, sanık avukatlarının reddi hakim talebinin reddine ve Fincancı'nın tutukluluğunun devamına karar verdi. Duruşma 11 Ocak 2023'e ertelendi.

Duruşma öncesinde yapılan açıklamada Şebnem Korur Fincancı'nın serbest bırakılması ve TTB'ye yönelik baskıların son bulması istendi. Çağlayan'da yapılan açıklamaya TTB ve İstanbul Tabip odası yöneticileri beyaz önlüklerini giyerek katıldı.

Fincancı, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edecek davanın duruşması için salona getirildi. Çeşitli illerden baro başkanları da duruşma salonuna geldi. Duruşmayı çok sayıda milletvekili, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcisi de izledi.

ÜST SINIRDAN CEZA İSTENMİŞTİ

İlk duruşmada sunduğu esas hakkındaki mütalaasını tekrarlayan savcı, Şebnem Korur Fincancı'nın “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan üst sınırdan cezalandırılmasını ve tutukluluk halinin devam etmesini talep etti.

FİNCANCI: YAPTIĞIM SUÇ DEĞİL HEKİMLİK MESLEĞİ
Mahkemede savunmasını yapan Şebnem Korur Fincancı, yaptığının suç değil hekimlik mesleği olduğunu söyledi.

Kamoyunda yürütülen karalama kampanayalarına da değinen Fincancı, "Vatandaşlıktan çıkarılmamı istiyorlar, 'Vatansız kalsın' diyorlar. Kimi kimin vatanından çıkarıyorlar" dedi.

"Siyasi irade tamamen algılarla hareket etmektedir" diyen Fincancı savunmasını şöyle sürdürdü: "Konuşmamın neresinde propaganda var. Tıbbı bir değerlendrme nasıl propaganda olur. Konuşmamın neresinde silah ifadesi geçiyor? Tıbbi görüşümü bildirip, bağımsız heyetler incelesin dememden nasıl böyle bir çıkarım yaptığınızı çok merak ediyorum!"

"Ben teröristsem hangi örgütten teröristim, insan hakları örgütünden mi? Türk Tabipleri Birliğinden mi? Dünya insan hakları örgütü mü? Bunlar mıdır terör örgütleri? Cumhurbaşkanı çıkıp bana terörist diyebiliyor, o böyle derken yargı mensuplar nasıl farklı bir karar verebilir? Hakikatin peşini bırakmayacağım. Sonuna kadar hakikatin peşinde, hakikati ortaya koymak için çalışacağım."

AVUKATLAR REDDİ HAKİM TELEP ETTİ, MAHKEME REDDETTİ

Mahkemede söz alan Avukat Meriç Eyüboğlu "TV kanalına bağlanmak suç teşkil etmez. Bu konuda daha önce alınan bir çok AİHM kararı bulunmaktadır. Bunlara dilekçede yer verdik. İddianamede Şebnem Korur Ficancı’nın canlı yayındaki açıklamaları şiddet eylemini övmesi olarak gösteriliyor. Görüntüler eşliğinde bir yorum yapılıyor. Hocanın açıklamaları bir şiddet eylemini onaylaması olarak yorumlanamaz. Suçun maddi ve manevi değerlerini oluşturmaz. Tüm bunları üst üste koyup tahliye değil ceza verileceğini tahmin edebiliyoruz. Varolan siyasi baskı dışında bir karar verilmeyeceğini biliyoruz. Heyetinizi reddediyoruz. Mahkeme heyetini reddediyoruz."

TUTUKLULUĞUNA DEVAM KARARI
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, red isteminin davayı uzatmak için olduğunu belirterek bu talebi reddetti.

Fincancı'nın tutuklu yarılanmasına devam kararı veren mahkeme heyeti, duruşmayı 11 Ocak 2023 saat 10.00'a erteledi.

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin