TRT'nin İngilizce kanal planı Wall Street Journal'da!

Gezi gösterileri sırasında Başbakan Erdoğan'ın yabancı medyayı sert eleştirmesinin ardından TRT'nin İngilizce bir kanal tesis edecek olması yurt dışında da dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
TRT'nin İngilizce kanal planı Wall Street Journal'da!

Gezi gösterileri sırasında Türk hükümetince yabancı medyaya yöneltilen sert eleştirilerin ardından TRT'nin İngilizce bir kanal tesis edecek olması yurt dışında da dikkat çekti. Wall Street Journal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Batı medyasını "yalan haber" yapmakla suçladığını belirterek "Şimdi hükümeti, İngilizce bir TV kanalını kurup yabancı izleyicilere doğrudan ulaşarak gelişmeleri kendi açısından anlatmaya karar verdi" diye yazdı.



ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, "Türk Devlet TV, Türkiye'yi Yabancılara "Anlatacak'" başlığı ile verdiği haberde şunları söyledi: "Türkiye'nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Batılı basını defalarca Türkiye'yi yanlış tanıtan "yalanları' haberleştirmekle suçladı. Şimdi hükümeti İngilizce bir TV kanalını kurup yabancı izleyicilere doğrudan ulaşarak gelişmeleri kendi açısından anlatmaya karar verdi."



30 ÜLKEDE BÜROSU OLACAK



Haberde TRT Sözcüsü Birol Uzunay'ya atfen başlangıç maliyeti 250 milyon doları olan İngilizce kanalını TRT'nin tarihinde en pahalı proje olduğu vurgulanırken kanalın ABD, Avrupa, Latin Amerika ve Afrika ülkeleri dahil olmak üzere 30 ülkede bürosunun olacağına dikkat çekildi.



Birol Uzunay, WSJ ile yaptığı mülakatta "Yayını 2014'te başlatmayı planlıyoruz. Kendimizi dünyaya Türkçe olarak anlatmak bizim için yeterli değil" derken kanalın günde 24 saat, haftada 7 gün Türkiye'den haber vereceğini de anlattı.



"GEZİ PROTESTOLARI KATALİZÖR OLDU"



WSJ da "Medya yöneticileri, uluslararası medyanın yoğun olarak izlediği yazdaki hükümet karşıtı protestolarının, bu büyük yatırım yapma konusunda AK Parti olarak da bilinen iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi için bir katalizör oluşturduğunu söylediler" diye yazdı. Gazete şöyle devam etti:



"Bu ayın başlarında TRT'nin evsahipliğiyle İstanbul'da düzenlenen ve fikri ortaya konulduğu özel bir toplantıya katılan bir Türk medya yöneticisi, "TRT yöneticileri, bize, Gezi olaylarının İngilizçe kanalini tesis etme yönündeki baskıyı artırdığını kabul ettiler. Bu kanal ile ilgili görüşünüzü sordular' dedi."



"YABANCI MEDYA ERDOĞAN'I KIZDIRDI"



ABD'li gazete, "Yabancı medyanın, Gezi olayları olarak adlandırılan ve geçen yaz Türk kentlerine yayılan hükümet karşıtı gösterilere ilişkin haberleri, yabancı medya kuruluşlarını kötü niyetli olmakla ve yabancı komplocuların ekmeğine yağ sürmekle suçlayan Sayın Erdoğan'ı kızdırdı" sözlerini kullandığı haberde şöyle devam etti:

"Yabancı medya, protestoları yaygın biçimde yansıtarak Türk hükümetini, gösteriler sırasında polisin protestoları sert biçimde bastırmasını eleştirirken yerli medya gösterilere ilişkin yayınları ise kısıtlı oldu."



WSJ, haberine son vermeden önce uluslararası medya örgütlerinin Türkiye'deki basın özgürlüğüne yönelik eleştirilerine değindi ve Başbakan Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde Helsinki'ye yaptığı ziyaret sırasında Finlandiyalı bir gazeteciyi azarlamasına dikkat çekti. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin