TRT'den uluslararası medyaya çağrı!

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), uluslararası medya kuruluşları ve örgütlere seslendi.

Google Haberlere Abone ol
TRT'den uluslararası medyaya çağrı!

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), Kahire muhabirini Metin Turan'ın durumu hakkında bilgi alınabilmesi için uluslararası medyaya çağrıda bulundu.



Dün geceden beri Askeri Yönetim'in elinde bulunan TRT ve A.A muhabirlerinden sağlıklı haber alınamaması TRT yönetimini harekete geçirdi. TRT'nin dünya basınını daha duyarlı olması için basın açıklamasıyla uyardı.



AA MUHABİRİ SERBEST BIRAKILMIŞTI



Diğer yandan TRT muhabiri Metin Turan'la birlikte gözaltına alınan AA muhabiri özgürlüğüne kavuştu. AA muhabiri Hiba Zekeriye, Mısır güvenlik güçleri tarafından Kahire'nin güneyindeki Turra cezaevinde 8 saat gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı.



Zekeriye serbest bırakıldıktan sonra yaptığı açıklamada, kendisiyle birlikte 27 kadının da serbest bırakıldığını belirtti. Kendisiyle birlikte gözaltına alınan kadın sayısının 33 olduğunu ifade eden Zekeriye, kadınlardan 3'ünün Mısır asıllı İrlanda vatandaşı olduğunu kaydetti.



TRT KÜRESEL ÖRGÜTLERE SESLENDİ



TRT, yaptığı yazılı açıklamada, birçok Uluslararası kuruluşa çağrıda bulundu. TRT'nin çağrıda bulunduğu kuruluşlar, EBU, ABU, ARTICLE 19, SEEMO (Güneydoğu Avrupa Medya Organizasyonu), ULUSLARARASI BASIN ENSTİTÜSÜ (IPI), Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı Medya Özgürlüğü Birimi (AGİT), Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, İslam İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ), COPEAM, CMCA, Güneydoğu Avrupa Kamu Yayıncıları Birliği (EAPSMSEE), RCC (Bölgesel İşbirliği Konseyi).



TRT'NİN YAPTIĞI AÇIKLAMA



Kahire'nin Ramses meydanındaki El Fetih Camii'nde haber almak için orada bulunan TRT Kahire muhabiri Metin Turan'ın da yer aldığı yaklaşık 500 kişilik grubun camiye sığınması üzerine, Mısır güvenlik güçleri bu alanı 18 saat kuşatma altında tutmuştur.



El Fetih Camii'ne gaz bombaları ile müdahale edildikten sonra kuşatma kaldırılmış olmasına rağmen TRT muhabirinden henüz bir haber alınamamıştır. Bu durum ülkemizde büyük endişeyle karşılanmaktadır.



Geçtiğimiz dönemde Türkiye'deki gelişmeler hakkında kapsamlı haber yapan uluslararası medyanın, demokratik değerlerin tarihi boyutta ağır darbeler aldığı Mısır'daki gelişmeleri duyurmada yetersiz kaldığını ve bireyin doğuştan kazandığı "yaşama hakkı"nı çiğneyen mevcut duruma ilişkin yeterince haber yapmamış olduğunu üzülerek izlemekteyiz.



Demokratik ilkeleri kılavuz edindiğini belirten çeşitli uluslararası platformların, mesleki etiğin temel gereği olan "şeffaflık" ve "tarafsızlık" ilkelerine uymaları beklenmektedir. Olağanüstü hallerin hızlı, eksiksiz ve kamu sorumluluğu gözetilerek aktarılabildiği küresel çağda, uluslararası medyanın meslektaşlarının durumuna karşı duyarsız kalmış olduğunu üzülerek görüyoruz.



Bölgede sivil halkın yanı sıra, gazetecilerin öldürüldüğünü göz önüne alarak TRT Kahire muhabirinin durumu hakkında bilgi alınabilmesi için uluslararası medyaya ortak girişim başlatılması çağrısında bulunuyoruz.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin