TRT yayınlarına yakın takip!

CHP, TRT'nin yayınlarının masaya yatırılması için Meclis araştırması açılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol
TRT yayınlarına yakın takip!

CHP Genel Başkan yardımcıları Veli Ağbaba, Sezgin Tanrıkulu ve Manisa Milletvekili Özgür Özel ve arkadaşları tarafından Meclis Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde, TRT'nin yayınlarının masaya yatırılması talep edildi.



Önergede, TRT'nin son yıllarda tarafsız yayıncılık esasını terk ettiği, AKP'nin yayın kuruluşu haline dönüştüğü iddia edildi.



Önergede, "TRT'nin, hangi nedenler ve gerekçelerle bir siyasi partinin hegemonyasına hizmet eden bir kuruluşa dönüştürüldüğünün belirlenmesi ve sorumluların ortaya çıkarılması" gerekçesiyle Meclis araştırması açılması talep edildi.



Önergenin gerekçesinde, 30 Mart'ta yapılan yerel seçime değinilerek, "Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) İzleme ve Değerlendirme Raporuna göre, TRT Haber, mitinglerden kesitler yayınladığı haberlerde toplam yayın süresinin yüzde 89,52'sini (13 saat 32 dakika) AKP'ye, yüzde 5,29'unu (48 dakika) MHP'ye, yüzde 4,96'sını (45 dakika) CHP'ye, yüzde 0,22'sini (2 dakika) BDP'ye ayırmıştır" denildi.,



"İHSANOĞLU'NA SADECE 205 SANİYE, SELAHATTİN DEMİRTAŞ'A İSE SADECE 45 SANİYE YER VERMİŞTİR"



10 Ağustos 2014 tarihinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde de TRT'nin yayın politikasında 3 aday arasında açıkça büyük bir zaman dilimi ayırarak Erdoğan lehine yayıncılık yaptığı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde taraf tuttuğu iddia edilen gerekçede şu ifadeler yer aldı:



"Örneğin TRT, 4,5,6, Temmuz 2014 tarihlerinde Recep Tayyip Erdoğan için 31 bin 980 saniye yayın yaparken Profesör Doktor Mehmet Ekmelettin İhsanoğlu'na sadece 205 saniye, Selahattin Demirtaş'a ise sadece 45 saniye yer vermiştir.26 Temmuz 2014 tarihli kayıtlara göre ise de Recep Tayyip Erdoğan'a TRT kanallarında 14 haberle 100 dk. 16 saniye ayrılmış; bu sürenin 67 dk. 37 saniyesini ise canlı yayın oluşturmuştur. Profesör Doktor Mehmet Ekmelettin İhsanoğlu ile Selahattin Demirtaş'a ise bu sürenin yaklaşık üçte biri oranında TRT yayınlarında yer verilmiştir.11 Temmuz 2014 tarihinden 27 Temmuz 2014 tarihine kadarki sürede TRT, yayınlarında Recep Tayyip Erdoğan'a toplam 7 bin 200 dakika süre yer vermiştir. Profesör Doktor Mehmet Ekmelettin İhsanoğlu ile Selahattin Demirtaş'a ayrılan süre ise bu sürenin beşte birinden bile az olarak gerçekleşmiştir."



TRT'nin AKP'nin yayın kuruluşu haline dönüştüğü ileri sürülen gerekçede, TRT'nin AKP'nin adeta çiftliği haline geldiği iddia edildi. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin