TRT World Belgeseli Off the Grid’e bir ödül daha!

“Off the Grid” Londra’da 14.’sü düzenlenen törende “İnsan Hikayeleri” kategorisinde ödüle layık görüldü.

Google Haberlere Abone ol
TRT World Belgeseli Off the Grid’e bir ödül daha!

TRT World’ün ödüllü belgesel programı “Off the Grid”in ‘Suriye'nin Katliam Evleri’ adlı yeni bölümü, 7 Kasım 2018 tarihinde Uluslarararsı Yayıncılar Bilriği (AIBs) tarafından Londra’da 14.’sü düzenlenen törende “İnsan Hikayeleri” kategorisinde ödüle layık görüldü.



'Suriye’nin Katliam Evleri’ adlı bölümüyle yayınlanan belgesel, yıllarca cezaevlerinde işkence görmüş kadın ve adamların acı dolu hikayelerini ve Beşşar Esad'ın baskıcı gözaltı sistemini ekrana getiriyor. Belgesel kapsamında Suriye'de Esad rejimi yönetiminde bulunan ve İnsan Hakları Veri Analiz Grubu'nun iddialarına göre bir “devlet katliam makinası” olarak tanımlanan Saydnaya Hapishanesi'nde yaşanan olaylar konu alınıyor. Mart 2011 ile Aralık 2015 tarihleri arasında her ay ortalama 300 olmak üzere yaklaşık 18.000 kişinin öldürüldüğü iddiası araştırılıyor.



Belgesel, Saydnaya Hapishanesi eski muhafızlarından Hamza ile çarpıcı bir röportaja yer veriyor. Hapishanede bir yıl çalışan Hamza, mahkumların Saydnaya Hapishanesi’ne ölmek üzere gönderilmekte olduğunu ve sürekli işkence ve insanlık dışı muamelelere katlanmak zorunda kaldığını anlatarak konuyla ilgili şunları belirtiyor: “Saydnaya Hapishanesi’nde o kadar çok insan öldü ki onları sayamazdık. Aynı yerde ayakta durmak, yemek yemek ve tuvalet ihtiyaçlarını gidermek zorundaydılar. Banyo yoktu. Bazen ayakta bile öldüler.”



TRT World Baş Yapımcılarından Alexandra Pauliat, bu belgeselin amacının Beşşar Esad’ın unutulmuş kurbanlarıyla tanışmak ve baskıcı sistemine karşı koymak olduğunun altını çizerek, tek suçu bu sistemi sorgulamak isteyen sıradan insanların yaşadığı dramı gözler önüne sermek olduğunu belirtiyor. Belgeselin yapımcı ve yönetmenliğini üstlenen Mouhssine Ennaimi, annesi tarafından 15 bin dolar rüşvet ödendikten sonra hapishaneden kurtulan ve Avrupa'ya yolculuk yapan Omar Al Shogre ile yaptığı röportaj sonucu “Omar bugün, acılarını paylaşmak için herkese açık dersler veriyor. Buna karşılık, kadınların hayatlarını yeniden inşa etmeleri çok daha zor. Tutuklama merkezlerinde istismara uğradıkları için çoğu kadın, kocaları ve aileleri tarafından terk edilmiş bulunuyor.” dedi.



Uluslararası Yayıncılar Birliği (AIBs), sınır ötesi ve çok platformlu uluslararsı yayıncılığı gerçekleştiren ve bu platformları destekleyen medya kuruluşlarının bilinen tek küresel ittifakıdır. Türkiye’nin uluslararası haber platformu TRT World’ün ödüllü belgesel serisi ‘Off the Grid’ dünyanın dört bir yanında zorlu yaşam koşulları içindeki mazlum insanların hikayelerini araştırmaya devam ediyor.


Etiketler Off the grid
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin