TRT 50. kuruluş yılını kutluyor!

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), kuruluşunun 50. yılını çeşitli etkinliklerle kutluyor.

Google Haberlere Abone ol
TRT 50. kuruluş yılını kutluyor!

Türkiye radyolarını tek çatı altında toplamak ve televizyon yayınlarını başlatmak üzere 1 Mayıs 1964'te temelleri atılan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), kuruluşunun  50. yılı nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenliyor.



TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, kutlamalar kapsamında gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi.



Genel Müdürlük Binası'ndaki toplantıya, TRT'nin eski genel müdürleri Nevzat Yalçıntaş, Cengiz Taşer ve Yücel Yener de katıldı.



TRT'nin 31 Ocak 1968 yılından bu yana televizyon yayını yaptığını belirten Şahin, kurumu bugüne getiren tüm emektarlara teşekkür ederek, "TRT aynı zamanda kültürümüzün bekçisi, kültürümüzü günümüze taşıyan sahiplenen bir yapı. Onun için TRT, ne kadar eleştirilirse eleştirilsin yaptıkları bu faaliyetler hiçbir şekilde unutulmaz ve herkesin takdirini kazanır" dedi.



Şahin, TRT'nin özel televizyonların kuruluşuna da büyük katkı sağladığına işaret ederek, "Bugün dünyaya çıktığınızda Türkiye'deki dizilerin çok fazla izlendiği hatta 102 ülkeye dizi sattığımız konuşulur. Aslında bunun da menşeinin TRT olduğunu söylersek çok abartmamış oluruz çünkü özel televizyonların kuruluşunda TRT'den ayrılan abilerimizin, ablalarımızın, büyüklerimizin çok büyük katkısı oldu. Onları da bu vesileyle dile getirmek istiyorum" değerlendirmesinde bulundu.



TRT ailesi olarak çağdaş bir yayıncılığı benimsediklerini anlatan Şahin, şu anda çok kaliteli yayınlar gerçekleştirildiğini, stüdyoların biri hariç, yenilendiğini ve yeni stüdyoların yapıldığını bildirdi. 



TRT'nin farklı dil ve lehçelerde ilk yayın hayatına Kürtçe ile başladığını ve Kürtçe'nin üç farklı lehçesinde yayınların devam ettiğine değinen Şahin, bu yayınların sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesinde izlenmediğini Irak'ın kuzeyinde ve hatta İsveç'te izlendiğini vurguladı. Şahin, Arapça Kanalıyla da yayınlar gerçekleştirdiklerini ve tüm Arap dünyasına ulaşabildiklerini ifade etti.



TRT İNGİLİZCE BU YIL YAYINA GİRECEK



İbrahim Şahin, çalışmaları devam eden TRT İngilizce kanalıyla ilgili de şunları söyledi:



"İngilizce kanal şu anda üzerinde durduğumuz en önemli çalışma. Bütün arkadaşlarımızla şu anda birinci hedefimiz İngilizce kanalının ağustos ayında ama en geç bu sene içinde İngilizce kanalımızı da devreye koymak. 50. yıl dolayısıyla biraz daha gayretimizi arttırdık. İngilizce kanalla ilgili zorluğumuz şu, diğer kanallarımız Türkçe konuşulan veya Türkiye'de yaşayan insanlara yönelik yayınlar olduğu için kusurlarınızı da yanlışlarınızı da belki insanlarımız hoş görürler ama İngilizce kanal, tüm dünyaya yayın yapacak ve dünyada İngilizce konuşan anlayan insanlara yayın yapabileceği için de takdir edersiniz ki El Cezire gibi CNN gibi BBC World gibi kaliteli yayın yapmak zorundayız. Onun için de biz İngilizce haber kanalının daha iyi olması için gece gündüz çaba sarf ediyoruz. Umarım bunu da insanlara beğendiririz."



50. YILA ÖZEL ETKİNLİKLER YAPILACAK



TRT'nin 50. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yapılacak etkinliklere ilişkin bilgi de veren Şahin, bir müze tren oluşturduklarını ve trenle 20 farklı ilde belli gün ve tarihlerde çocuklar, gençler ve televizyon merakı olan insanlara TRT tarihini göstereceklerini söyledi.



Şahin ayrıca 50. yıl etkinlikleri kapsamında müzik albümleri çıkaracaklarını, konserler, paneller düzenleyeceklerini ve 50. yıl hatıra ormanı oluşturulacağını belirtti.



Şahin'in ardından eski genel müdürler Nevzat Yalçıntaş, Cengiz Taşer ve Yücel Yener de kısa birer konuşma yaparak yöneticilik dönemlerinde yaşadıklarını ve anılarını anlattı. Daha sonra Şahin, Yalçıntaş, Taşer ve Yener'e, TRT'de bir dönem yayın kesintilerinin simgesi haline gelen Necefli maşrapa hediye etti. Şahin ve beraberindekiler, TRT Haber stüdyolarını gezerek canlı yayına katıldı. 



TRT YARIM ASRI ETKİNLİKLERLE GERİDE BIRAKACAK



Etkinlikler çerçevesinde TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi koleksiyonundan seçilen bir bölüm, Türkiye'yi ve Avrupa'yı dolaşacak. TRT Müzesi Vagonu bugün Ankara Garı'ndan yolculuğa başlayacak. TRT'nin bugünkü yayınlarının da sergileneceği koleksiyon seçkisi yaklaşık beş ay süreyle Türkiye'nin ve Avrupa'nın çeşitli şehirlerinde gezecek. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin