'.tr' pazarı 8 milyon lirayı aşıyor

Türkiye'de ".tr" uzantılı 368 bin 165 internet sitesi pazarının yıllık büyüklüğü 8 milyon lirayı geçiyor.

Google Haberlere Abone ol
'.tr' pazarı 8 milyon lirayı aşıyor

Türkiye'de ".tr" uzantılı 368 bin 165 internet sitesi bulunuyor. ODTÜ tarafından verilen ".tr" alan adlarıyla ilgili pazarın büyüklüğü ise yıllık 8,1 milyon lira olarak hesaplanıyor.



İnternet sitelerine yönelik son dönemdeki DDOS saldırılarının ardından, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile ODTÜ arasında ".tr" uzantılı alan adı kontrolüyle ilgili yetki tartışması gündeme geldi. Türkiye'de ".tr" uzantılı 368 bin 165 internet sitesi bulunuyor. Bu alan adları için yıllık 5 ile 25 lira arasında ödeme yapılıyor. Söz konusu alan adlarından yılda elde edilen gelir ise 8,1 milyon lirayı buluyor.



İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ".tr" alan adı işlemleri için gerekli politika ve prosedürlerin 1991-1998 yıllarında ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığınca düzenlendiğini, 2000 yılında Ulaştırma Bakanlığı İnternet Kuruluna bağlı çalışan sektör temsilcilerinin yer aldığı ve 11 kurumsal üyeden oluşan "DNS Çalışma Grubu" oluşturulduğunu anlattı. 



İnternet kullanımındaki hızlı artış ve beraberinde ortaya çıkan elektronik ticaretteki gelişmelerle alan adlarının önem kazandığına dikkati çeken Özeren, 2011'de yayımlanan 655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile İnternet Kurulunun feshedilerek, İnternet Geliştirme Kurulu haline dönüştürüldüğünü ifade etti.



İnternet Geliştirme Kurulunun 2012'de atanan yeni kurul yapısıyla eski yapının hükmünün bittiğine işaret eden Özeren, "ODTÜ, '.tr' uzantılı alan adlarıyla ilgili hakları, İnternet Kurulu adına kullandı. İnternet Kurulu, 2012'de feshedildi. ODTÜ olmayan bir kurulun adına dayanarak, bu yetkiyi kullanıyor" diye konuştu.



"ODTÜ alan adları konusunda şeffaf değil"



Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Atıf Ünaldı da Türkiye'de alan adı yapılandırılmasının yanlış olduğunu ifade ederek, "ODTÜ, 'ilk gelen ilk alır' mantığını benimsemediği ve gelen herkesten evrak istediği için .tr uzantılı alan adlarında bir pazar oluşmasına engel oldu" dedi.



Ünaldı, ODTÜ'nün alan adlarının verilişi aşamasında ve elde edilen paranın nereye harcandığı konusunda şeffaf olmadığını söyledi. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin