Toplumsal cinsiyet farkı işsizlikte de kendini gösterdi. BETAM araştırması ortaya koydu. Kadınların işsizlik oranında büyük artış!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan İşgücü Piyasası Görünümü verilerini değerlendiren BETAM, kadın işsizliğinde yaşanan artışa dikkat çekti. Mevsim etkilerinden arındırılmış kadın işsizlik oranı eylülden ekim’ istihdamda görülen 81 binlik artış ve işsiz sayısında 72 binlik artışın sonucu 0,5 puanlık yüksek artışla yüzde 13,3’e yükseldi.

Google Haberlere Abone ol
Toplumsal cinsiyet farkı işsizlikte de kendini gösterdi. BETAM araştırması ortaya koydu. Kadınların işsizlik oranında büyük artış!

İstihdamda 229 binlik artış ile birlikte işsiz sayısında 57 binlik artış işgücünü 286 bin artırmış, genel işsizlik oranı da Eylül’den Ekim’e 0,1 yüzde puan artarak yüzde 10,2 seviyesine yükselmiştir.

Mevsim etkilerinden arındırılmış kadın işsizlik oranı Eylül’den Ekim’e istihdamda görülen 81 binlik artış ve işsiz sayısında 72 binlik artışın sonucu 0,5 puanlık yüksek artışla yüzde 13,3’e yükselmiştir.

TOPLUMSAL CİNSİYET FARKI YÜZDE 4,7’YE YÜKSELDİ

Erkek işsizlik oranı ise istihdamda 148 binlik artış ve işsizlikte 16 binlik azalışın sonucunda 0,1 yüzde puan azalarak yüzde 8,6’ya gerilemiştir. Kadın ve erkek işgücü sırasıyla 154 bin ve 133 binlik artışlar göstermiştir. Bu gelişmeler sonucunda işsizlik oranlarındaki toplumsal cinsiyet farkı 0,6 yüzde puan artışla yüzde 4,7’ye yükselmiştir.

KADIN İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 13,3 SEVİYESİNE YÜKSELDİ

Eylül’den Ekim’e kadınlarda istihdam 81 bin artarken işsiz sayısı 72 bin artmıştır. İşgücündeki artışların istihdamdaki artışlardan daha yüksek olması sonucunda kadın işsizlik oranı Eylül’den Ekim’e 0,5 puanlık yüksek bir artışla yüzde 13,3 seviyesine yükselmiştir.

Toplumsal cinsiyet farkı işsizlikte de kendini gösterdi. BETAM araştırması ortaya koydu. Kadınların işsizlik oranında büyük artış!

Erkek istihdamı ise Eylül’de 60 bin azaldıktan sonra Ekim’de 148 bin artmış, işssiz sayısı da 16 bin azalmıştır. Bunun sonucunda erkek işsizlik oranı da yüzde 8,7’den yüzde 8,6’ya gerilemiştir.

Kadın istihdam oranı Ekim’de 81 binlik istihdam artışı sonucunda 0,2 puanlık artışla yüzde 30,8’e yükselmiştir. Erkek istihdam oranı ise Ağustos’tan Eylül’e 0,3 yüzde puan azaldıktan sonra Ekim’de 0,4 puanlık artışla yüzde 65,6 seviyesine yükselmiştir.

Son yapılan araştırmaya göre, çalışma hayatlarıyla ilgili konularda, her iki ev kadınından birinin daha önce hiç ücretli çalışma deneyimi olmadığı ortaya çıktı. Rapora göre ev kadınlarının %35’inin ücretli çalışma deneyimi olsa da %30’u doğumdan sonra, %27’si ise evlilikten sonra işi bırakmış. Kısacası, evlilik ve annelik neredeyse her üç kadından birini iş hayatından uzaklaştırarak ev kadını yapmış. 

 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin