Tom Cruise, John Travolta gibi isimlerin üyesi olduğu tarikata ABD'li oyuncudan dava

ABD’li aktris Leah Remini, aralarında Tom Cruise, John Travota gibi isimlerin de bulunduğu ve medyada ‘tarikat’ olarak adlandırılan Scientology’e karşı kendisine yönelik taciz, göz korkutma, gizli takip ve karalama kampanyası gerekçesiyle dava açtı.

Google Haberlere Abone ol
Tom Cruise, John Travolta gibi isimlerin üyesi olduğu tarikata ABD'li oyuncudan dava

ABD’de King of Queens ve Cheers gibi ünlü komedi dizilerinde rol alan ünlü oyuncu Leah Remini, dün Scientology tarafından kendisine karşı yürütülen taciz, göz korkutma, gizli takip ve karalama kampanyaları nedeniyle Scientology Kilisesi ve kilisenin lideri David Miscavige’e dava açtığını duyurdu.

2013 YILINDA AYRILMIŞTI

2013 yılında Scientology Kilisesi’nden ayrılan Leah Remini dün yaptığı basın açıklamasında, takipçileri arasında Tom Cruise ve John Travolta gibi bir çok ünlünün de olduğu söylenen Scientology’nin kendisine karşı 17 yıl boyunca taciz, göz korkutma, gizli takip ve karalama kampanyası yürüttüğünü ifade etti. Remini açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Scientology kurbanlarını savunmak hayatımı ve kariyerimi önemli ölçüde etkilese de Scientology'nin beni susturma gibi nihai amacı başarılı olmadı. Bu dava Scientology'nin bana yaptıklarıyla ilgili olsa da son yetmiş yılda Scientology'nin binlerce hedefinden biriyim.”

“Basın, Scientology'nin kişisel hayatlarını ve kariyerlerini mahvedebilecek sofistike bir istihbarat operasyonuyla karşılaşmadan Scientology hakkında haber yapma hakkına sahiptir. Kolluk kuvvetlerinin iş kaybından korkmadan Scientology'deki suçları soruşturma hakkı vardır.”

DAVA GÜLÜNÇ

Scientology Kilisesi ise Remini’nin basın açıklamasına ve davasına karşılık olarak şu açıklamayı yaptı;

“Bu dava gülünç ve iddialar tamamen delilik. Remini on yıldır nefret ve yalanlar yayıyor ve şimdi insanlar ifade özgürlüğü haklarını kullandıklarında rahatsız oluyor ve onun kim olduğunu, yani ifade özgürlüğü karşıtı bir bağnaz olduğunu ifşa ediyor.”

SCIENTOLOGY TARİKATI NEDİR?

Scientology, insanlığın kurtuluşu için her tür kötülükten ve yanlış inançlardan arındırılması gerektiğini savunan 1954 yılında kurulmuş bir Yeniçağ inancıdır.


Scientology inancının kurgulayıcısı Amerikalı bilim kurgu yazarı L. Ron Hubbard'dır. 1911-1986 yılları arasında yaşayan Amerikalı bilim kurgu yazarı R. Hubbard; İkinci Dünya Savaşı'nda ABD ordusunda görev almış bir deniz subayıydı, ancak intihar eğilimi olduğu öne sürülerek orduyla ilişiği kesilmişti.


Ordudan atıldıktan sonra fantastik bilim kurgu türünde popüler kitaplar yazdı. Kitapları sıradan eserler olmasına rağmen, Scientology’nin kurucusu olarak dünyada yabancı dilde en çok eseri bulunan yazarlar arasında yer aldı.


Scientology inancı, çıkış aşamasında kişisel gelişim için kullanılan bir Newage akımı iken kiliseleşmiştir. Kendine has ritüelleri ve uygulamaları olan Newage tarikatı kısa sürede kitleselleşerek din haline gelmeyi başarmıştır. Scientology Kilisesi, Scientology dinini yaymak için dünyanın pek çok ülkesinde faaliyet göstermektedir.


Ekonomik açıdan çok güçlü olan Scientology dininin, siyasi, istihbarati ve militarist boyutu da olduğu tahmin edilmektedir.


Tam anlamıyla bilmek anlamına gelen Latince 'Scio' kelimesinden türetilen Scientology kelimesi, İngilizce Bilim anlamına gelen 'Science' kelimesine de çağrışım yapılarak, "evren bilgisine sahip olmak" manasını taşımaktadır.


Scientology 1950'li yıllarda hayli yaygınlaşan Aetherius Society, Raelism gibi UFO inançlarına benzetilerek hafife alınsa da çok hızlı büyüme göstermiş ve dünyanın dört bir yanından müritler toplamayı başarmıştır.

Amerika'nın hemen her eyaletinde kilise açtıktan sonra Avrupa'ya açılan kiliselerin sayısı arttıkça bazı devletler bu inanca cephe almaya başlamıştır. Özellikle Almanya'da Scientology'e karşı sert tedbirler alınmıştır.

 

Kaynak: DHA
Etiketler tarikat kilise dava
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin