’Tiyatrocular pandemide açlığa mahkum edildi’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, pandemiden en çok tiyatrocuların etkilendiğini kaydederek, “Tiyatrocular pandemide açlığa mahkûm edildi” görüşünü dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol
’Tiyatrocular pandemide açlığa mahkum edildi’

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, pandemiden en çok tiyatrocuların etkilendiğini kaydederek, “Pandemi ile birlikte bir çok alanda çok zor günler yaşandı. Vaka sayıları normalleşmediği halde hayat normalleşmeye başladı ancak tiyatrocular hala iş yapamıyorlar. Tiyatrocular pandemide açlığa mahkum edildi” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi tiyatrocuların sorunlarını yaptığı basın açıklaması ile dile getirdi.

CHP’li İlgezdi, tiyatrocuların seslerini duyurmak için 16 gün yaptığı ve önceki gün sonlandırdıkları susma eylemine destek vererek, “Tiyatrocular için Kültür ve Turizm Bakanlığı hiçbir şey yapmadı. Yapmamaya da devam ediyor. CHP olarak daha nisan ayında tiyatrocular ve diğer sanat emekçileri için gerekli desteğin zaten bakanlıkta olduğunu ortaya koymuştuk. 2017 yılı itibari ile özel kopyalama harcında biriken 320 milyon TL var. Bu rakam 2020 itibari ile daha da arttı. Bu para kullanılsa, tiyatrocular ve sanat emekçileri bu süreci atlatabilecekti. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıların dertleri ile uğraşmak istemediği için sanatçılar çok zor durumda kaldı” diye konuştu.

320 milyon’luk fon nerede?
“Hazineden kaynak aktarmaya gerek olmadığını defalarca dile getirdik, özel kopyalama harcındaki parayı kullanın dedik. Nisan ayında Bakana soru önergesi verdim, Ağustos oldu hala yanıt da yok, para da yok” diyen İlgezdi tiyatrocuların mağduriyetinin kabul edilemez düzeyde olduğunu ifade etti.

Gamze Akkuş İlgezdi, 16 gün susarak seslerini duyurmaya çalışan tiyatrocuların taleplerinin karşılanması gerektiğini söyleyerek, “Pandemi ile birlikte evlerine ekmek götürme şansları kalmayan tiyatrocuların yıllardır haklı talepleri var. Tiyatrocular bir tiyatro yasası istiyorlar, özel tiyatrolara verilen devlet desteği ile ilgili yönetmeliğin düzenlenmesini istiyorlar. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise bu talepleri görmezden gelmeye devam ediyor” dedi.

Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, tiyatrocuların “Tiyatrolar KDV, gelir vergisi, stopaj gibi vergilerden muaf tutulmalı, mevcut borçlarla ilgili düzenlemeler yapılmalıdır. Tiyatroların elektrik, doğalgaz, su gibi faturalar 2021 ocak ayına kadar dondurulmalıdır. Sonrası için de indirim uygulanabilecek bir düzenleme yapılmalıdır. 2021 ocak ayına kadar tiyatroların salon kiraları devlet tarafından karşılanmalıdır. Tiyatrolarda çalışan personellerin maaşları ve SGK primleri 2021 ocak ayına kadar devlet tarafından ödenmeli, prim borçları ile ilgili düzenlemeler yapılmalıdır. Tiyatro sezonu sağlıklı biçimde başlayana dek, tüm tiyatro emekçilerinin asgari yaşamsal koşulları bireysel maddi desteklerle sağlanmalıdır” taleplerini dile getirerek, bu talepler için özel kopyalama harcındaki fonun kullanılması çağrısını yineledi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin