Times: Kürtler 100 yıllık emellerini sessizce gerçekleştiriyor

Times gazetesinde Kürt mültecilerle ilgili çarpıcı bir analiz yer aldı.

Google Haberlere Abone ol
Times: Kürtler 100 yıllık emellerini sessizce gerçekleştiriyor

Times gazetesi, Suriye'den Kuzey Irak'a akın eden Kürt mültecilerle ilgili analizinde, "Kürtlerin 100 yıldır beslediği kendi devletini kurma hayali sessizce gerçekleşiyor.'' diyor.



''Bizim diyebilecekleri bir ülkenin hayali'' başlıklı analizde özetle şöyle deniyor:



"Son beş gün içinde binlerce Suriyeli mülteci Kuzey Irak'ın Kürt kentlerine akın etti. Bu göç, adı resmen öyle olmasa da Kürtlerin ilk bağımsız devletine dönüşen toprakların güvenlik ve refahını öne çıkarıyor."



100 yıllık rüya



"Mültecilerin çoğu, Suriye'nin kuzeyindeki savaş, baskı ve açlıktan kaçan Kürtler. Suriyeli Kürtlerle, çoğu el Kaide bağlantılı hükümet karşıtı gruplar arasındaki çatışmaların aniden yoğunlaşması, mültecileri Mayıs'tan sonra ilk kez açılan sınıra yığdı. Binlerce kişi Dicle nehrini geçerek Kuzey Irak'taki kamplara akın etti."



"Şimdi 22 yıl önceki mülteci akınının tersi yaşanıyor. O zaman Saddam Hüseyin'in emriyle Irak ordusunun yaptığı bombardıman nedeniyle binlerce Kürt sınırdan batıya kaçmıştı. Batı, bunun üzerine Kuzey Irak'ta uçuşa yasak bölge oluşturdu."



''Bu, Birinci Dünya Savaşı'ndan bu yana kendi devletlerini kurmaya çalışan Kürtlere refah ve istikrar getiren ilk özerk Kürt yönetiminin temelini attı. Saddam Hüseyin'in devrilmesinden sonra Bağdat'la gevşek bağları olan üç Kürt kenti, büyük ölçüde kendi kendini yönetmeye başladı."



Haberin devamını okumak için tıklayınız.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin