Ticari araçlarda ÖTV alınmayacak mı. Hangi ticari araçlarda ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) alınmayacak. Ticari araç ÖTV indirimi ne kadar?

Ticari aracını yenilemek isteyenlerden ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) alınmayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa Gemlik'teki Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü'nün Temel Atma Töreni'nde esnafa ticari araçlarda ÖTV müjdesi verdi. Peki hangi ticari araçlarda ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) alınmayacak? Ticari araç ÖTV indirimi ne kadar?

Google Haberlere Abone ol
Ticari araçlarda ÖTV alınmayacak mı. Hangi ticari araçlarda ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) alınmayacak. Ticari araç ÖTV indirimi ne kadar?

Ticari araçlarını yenilemek isteyenler ÖTV indiriminden yararlanabilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ÖTV müjdesinin ardından detaylar merak konusu oldu. Peki hangi ticari araçlarda ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) alınmayacak? Ticari araç ÖTV indirimi ne kadar?

Ticari araçlarda ÖTV muafiyeti müjdesi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan araç yenileyen esnaftan ÖTV alınmayacağını söyledi.

Cumurbaşkanı Erdoğan ÖTV müjdesini şu ifadelerle aktardı: "Ticari araçlarını yenilemek isteyen esnaflarımıza bir müjdem var. Şehir içi taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, otobüs, çekici işletmeciliği, kamyonla ticari yük taşımacılığı yapan esnaflarımız aynı cins taşıtlarını yenilerken ÖTV ödemeyecek"

TİCARİ ARAÇ ÖTV MUAFİYETİ NE ZAMAN?

Ticari araç ÖTV muafiyeti detaylarının ilerleyen günlerde belli olması bekleniyor.

TİCARİ ARAÇLARDA ÖTV ORANLARI

Araçlardaki 2023 yılı için KDV ve ÖTV hesaplamalarına ilişkin bahsedilmesi gereken ilk detay ÖTV oranlarının ham değer üzerinden, KDV oranlarının ise ÖTV’nin eklenmiş hali sonrasından belirlenmiş olmasıdır. Yani Özel Tüketim Vergisi araçların vergisiz haline göre hesaplanırken Katma Değer Vergisi “vergisiz değer + Özel Tüketim Vergisi” sonucunda ortaya çıkan değer üzerinden hesaplanır. Katma Değer Vergisi yüzde 18’lik bir orana sahiptir, ÖTV ise silindir hacmi ve fiyata bağlı olarak değişkenlik gösterir.

13 Ağustos 2022 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete ile ÖTV oranlarında değişiklik gerçekleşmiştir. Yapılan güncelleme ile 2023 yılında geçerli olacak ÖTV oranları

Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen, matrahı 184 bin TL’ye kadar olan araçların ÖTV oranı %45
Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen, matrahı 184 bin TL ile 220 bin TL arası araçların ÖTV oranı %50
Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen, matrahı 220 bin TL ile 250 bin TL arası araçların ÖTV oranı %60
Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen, matrahı 250 bin TL ile 280 bin TL arası araçların ÖTV oranı %70
Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen, matrahı 280 bin TL üzeri araçların ÖTV oranı %80
Motor silindir hacmi 1600 cm³ ile 2000 cm³ arası, matrahı 170 bin TL’ye kadar araçların ÖTV oranı %130
Motor silindir hacmi 1600 cm³ ile 2000 cm³ arası, matrahı 170 bin TL üzeri araçların ÖTV oranı %150
2000 cm³ üzeri motor silindir hacmi olan ve matrahında sınır olmayan araçların ÖTV oranı %220

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin