The Guardian’dan ‘U’ dönüşü

The Guardian, Suriye’ye saldırı konusunda tavır değiştirdi.

Google Haberlere Abone ol
The Guardian’dan ‘U’ dönüşü

İngiltere’nin önemli gazetelerinden The Guardian, Suriye’ye saldırı konusunda tavır değiştirdi. Hatırlanacağı gibi İngiliz hükümeti Suriye’de yapıldığı iddia edilen kimyasal saldırı sonrasında ABD’nin tutumuyla paralel bir politika izliyordu. ABD, İngiltere ve Fransa, başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde olmak üzere, Suriye devletini suçlayıcı ve saldırgan bir profil sergiledi. The Guardian ise gazetenin çizgisi ortaya koyan “Editörden” köşesinde ve konuyla ilgili haber anlayışında “Suriye’deki kimyasal saldırının” yanıtsız bırakılmamasını savundu.



Önce kışkırtma

Gazetenin 22 Ağustos tarihli “Editörden” köşesinde şu satırlara yer verildi: “Doğu Şam’daki Gota’da kimyasal silah kullanıldığına ilişkin kimsenin şüphesi yok ve bu, daha önceki saldırı iddialarından farklı olarak kitlesel ölümlere neden oldu. Ölü sayısı ister yüzlerce, isterse isyancıların iddia ettiği gibi binlerce olsun, Saddam Hüseyin’in 25 yıl önce Halepçe’de gerçekleştirdiği saldırıdan bu yana gördüğümüz en ciddi kimyasal silah saldırı ile karşı karşıyayız. Ve bu saldırı, Barack Obama’nın bir yıl önce kimyasal veya biyolojik silah kullanımı hakkında ‘hesaplarımı değiştirecek şey olur’ şeklindeki açıklamasına açık bir meydan okuma.”



22 Ağustos’taki bu kesin ifadeler ve Obama’yı göreve çağıran üslup, 29 Ağustos’ta, yani İngiliz Parlamentosu’nun, İngiliz hükümetinin Suriye’ye müdahale önergesini reddetmesinin ardından değişti.



Sonra: 
‘Aptalca saldırı engellendi’

Parlamentonun kararının hemen ardından aynı köşe için yazılan yazı, “Suriye tartışması: Parlamento gerekeni yaptı” başlığını taşıyordu. Yazıda şu ifadelere yer verildi: “Suriye krizini görüşmek üzere toplanan Avam Kamarası farkını ortaya koydu. (...) Görüşmede gerekli olan şey güçlü konuşmalar değildi. Asıl gereken, yasamanın yürütmenin sorumluğunu hatırlatmasıydı. Perşembe günkü oturumda işte bu oldu. Hükümetin, 272’ye karşı çok değerli 285 oyla, henüz olgunlaşmamış, aptalca Suriye saldırısı planı engellenmiş oldu.”



Sol Haber


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin