TGS'dan gazetecilere 'sendikaya üye ol' çağrısı

TGS Vatan gazetesinin Ankara bürosunun kapanmasının ardından bir basın açıklaması yayınlandı.

Google Haberlere Abone ol
TGS'dan gazetecilere 'sendikaya üye ol' çağrısı

Demirören grubunun küçülme kararı almasının ardından Vatan gazetesinin Ankara bürosu kapatılmıştı. 



TGS (Türkiye Gazeteciler Sendikası) büroların kapanmasıyla azetecilerin işsiz kalmasını eleştiren bir mesaj yayınladı. Daha önce de Radikal, Takvim, Dünya gibi gazetelerin bürolarının kapanmasıyla gazetecilerin işsiz kaldığının belirtildiği açıklamada, gazetecilerin birlik olarak ve sendikaya üye olarak bu durumun önüne geçilebileceği vurgulandı.



TGS'dan yapılan açıklama şu şekilde:



Meslektaşlarımıza dönük işten atmalar hız kesmeden sürüyor. Medya patronları, arkadaşlarımızı 'küçülme', 'havuz', 'yeniden yapılanma', 'e-gazetecilik' gibi gerekçelerle işten atıyor.



Geçtiğimiz aylarda Acun Ilıcalı'nın satın aldığı TV8'de haberci arkadaşlarımız toplu bir şekilde işten çıkarılmışlardı. Ardından Doğan Holding bünyesinde hizmet veren Hürriyet Daily News gazeteci arkadaşlarımızın işine son verildi, Radikal gazetesinin Ankara Bürosu kapatıldı. Onu Takvim ve Dünya gazeteleri takip etti. Son olarak Vatan gazetesinin Ankara Bürosu da kapatıldı. Fedekarca çalışan meslektaşlarımız işsiz bırakıldı.

 

HEP AYNI OYUN OYNANIYOR



Daha birçok kurumda arkadaşlarımız "büro kapatılacak", "gazete kapatılacak" söylentileriyle huzursuz bir şekilde çalışmak zorunda.

 

Patronların adları, holdingleri değişse de yöntem aynı. Önce söz konusu basın kuruluşunun mali durumu ya da el değiştirmesi gibi konular basında haber olarak yer alıyor. Ardından elle tutulur hiçbir gerekçe gösterilmeden meslektaşlarımız kapı önüne konuyor. Çoğu zaman arkadaşlarımıza bir teşekkür bile çok görülüyor.

 

Meslektaşlarımızı ve mesleğimizi itibarsızlaştıran, değersiz göstermeye çalışan bu tutumu kınıyoruz. Halkın haber alma hakkı için görev yapan gazeteciler, medya patronlarının gözünde "maliyet hesabında gözden çıkarılacak ilk kalem".

 

İŞTEN ATMALARIN PANZEHİRİ SENDİKA



Kuşkusuz patronlar kendilerinde bu gücü, biz gazetecilerin örgütsüzlüğünden alıyor. Sendika ve toplu sözleşme güvencesiz çalışmanın panzehiridir. Gazetecilere adeta yasaklanan bu cümleler, patronlar ve siyasi iktidarın baskılarının bu kadar arttığı dönemde, artık mesleğimizi layıkıyla yapabilmenin neredeyse tek koşulu haline gelmiştir.



Mesleğimiz ve meslektaşlarımızın yaşadığı sorunların çözümü birlikte hareket etmekten geçiyor. İşverenlerin ve siyasi odakların baskılarından azade bir gazetecilik için güçlerimizi sendikamız TGS'de birleştirelim.



Gazeteciliğin 5N'sinin yanına bir de S(endika) ekleyelim.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin