TGF: Türkiye’de basın baskı altında

TGF Genel Başkanı, basın özgürlüğünün önündeki tüm engellerin kaldırılmasını beklediklerini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
TGF: Türkiye’de  basın baskı altında

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, 24 Temmuzların gazeteciler için bayram anlamına gelmediğini, bunun nedeninin de yıllardır basın özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmaması olduğunu vurguladı.



Karaca, 24 Temmuz basında sansürün kaldırılmasının 107. Yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, bu günlerin bayram olma niteliğini uzun yıllar önce kaybettiğini ve "Basın Özgürlüğü Günü" olarak anılmaya başlandığını belirtti.



Türk basınının, devlet eliyle uygulanan sansürün kaldırıldığı 1908 Yılı öncesinde olduğu gibi yine baskıyla karşı karşıya olduğunu ifade eden Yılmaz Karaca’nın TGF adına yaptığı açıklama şöyle:



"Günümüzde basın üzerinde uygulanan baskılara ne yazık ki yenileri eklenmektedir. Ceza Yasası ve Terörle Mücadele Yasası’nın basının elini kolunu bağlayan basın özgürlüğüne aykırı maddeleri henüz varlığını korurken,  gerek hükümet edenlerin, gerekse yönetim erkini elinde bulunduranların, halkın haber alma hakkını kısıtlamaya yönelik kararları endişeyle izlenmektedir.  Gazetecilere yönelik baskı, fiziki saldırı ve tehditlerin giderek artması, henüz yayınlanmamış haber, yazı, röportaj, dergi, kitap v.b. gibi eserlere karşı getirilen ön yargılı yaptırımlar, internet sitelerine erişimin engellenme girişimleri, radyo ve televizyon kuruluşları hakkında çeşitli yaptırımların uygulamaya konulmasıyla, çağdaş dünyanın çok gerisinde kalan basın özgürlüğünün ülkemizde daha da kötüleşeceğini ortaya koymaktadır. Yazdıkları haber nedeniyle işinden edilen meslektaşlarımızın sayılarının her geçen gün artması, mesleklerine devam edenlerin ise tarafsız gazetecilik koşullarından uzak tutularak adeta kuşatılmaları, ifade özgürlüğünün ve buna bağlı olarak basın hürriyetinin Türkiye’de evrensel standartlarda olmadığını gösteren nedenlerdir.  Dolayısıyla, basın özgürlüğünün önündeki tüm engellerin kaldırılması, düşüncenin suç olmaktan çıkarılması, gazetecilerin elinden alınan sosyal, ekonomik ve sendikalaşma haklarının geri verilerek ekonomik anlamda refaha kavuşturulmaları bu ülkeyi yönetenlerin birincil görevleri arasındadır."



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin