TGC: Yayın yasakları işlevsiz, kaldırılmalı

TGC, Bingöl’de iki polisin öldürülmesiyle ilgili yayın yasağının kaldırılmasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol
TGC: Yayın yasakları işlevsiz, kaldırılmalı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Bingöl’de iki polisin öldürülmesi olayı ardından getirilen yayın yasağının halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına direkt müdahale olduğunu açıkladı.



Yayın yasağını “basın özgürlüğüne müdahale ve sansür niteliği”nde bulan TGC Yönetim Kurulu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin yasaklar ülkesi olma yolunda ısrarla devam ettiğini bildirdi.



Cemiyet, Hatay Reyhanlı’daki patlama haberlerine, Suriye tapelerine, Adana ve Hatay'da MİT'e ait olduğu iddia edilen TIR'ların durdurulmasına ilişkin haberlere, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasına ve MusulBaşkonsolosluğundan IŞID terör örgütünce kaçırılan Türk vatandaşlara  yönelik haberlere getirilen yayın yasaklarının Türkiye’de “kural” haline geldiğini ve ilk başvurulan yollardan biri olduğunu duyurdu.



TGC tespitleri



“Yayın yasakları ülkemizin hiçbir sorununu çözmemiştir ve çözemeyecektir. Kısacası bu dönemde verilen yayın yasaklarının sonucu demokratik bir toplumdan uzaklaşma olmuştur. Bu haberlerin yapılması kamu adına denetlemedir.



Kamuoyuna yansıyan olay ne kadar vahim olursa olsun halkın haber alma hakkı zedelenmemelidir. Aksi halde basın, kamuoyunun gözü kulağı olma şeklindeki hayati rolünü oynayamaz. Gerçekleri öğrenmek, bilmek herkesin hakkıdır.



Bu hak zedelendiğinde olay hakkında gerçek olmayan, spekülasyona dayanan bilgiler ortalıkta dolaşmaya büyümeye başlayacaktır ki asıl tehlike de bu olacaktır. Dolayısıyla asıl olan yasak değil, halkın haber alma hakkının sağlanmasıdır. Karar bu nedenlerle hukuka ve yasaya aykırıdır. Kaldırılması gerekir.”  (Bianet)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin