'TGC Basın Müzesi Şiir ve Musiki Günleri' etkinliği gerçekleşti

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği 'Basın Müzesi Şiir ve Musiki Günleri' etkinliği yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
'TGC Basın Müzesi Şiir ve Musiki Günleri' etkinliği gerçekleşti

Gelenekselleşen TGC Basın Müzesi Şiir ve Musiki günleri 2014-2015 sanat sezonunun ilk programı’nda Şiir ve Musikimizde Hazan konusu işlendi.



TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir’in yönettiği etkinlikte Ümit Yaşar Oğuzcan, Gültekin Sâmanoğlu, Yahya Kemal Bayatlı, Edip Cansever, Ahmet Haşim, Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Çahit Sıtkı Tarancı gibi şairlerin sonbahar şiirlerinden örnekler verildi. 



“Hayatınızın hangi anını, şiirden ırak tutabilirsiniz? Yediğiniz ekmek, içtiğiniz su, soluduğunuz hava, üzerinde yaşadığınız toprak, akıp giden zaman hepsi şiirdir. Eylül ayrı bir şiir, ekim ayrı bir şiir, kasım ayrı bir şiirdir,” diyen Ahmet Özdemir, sonbaharı kederin en güzeline ve şakaklarımıza düşen kara benzetti.  Şairlerin sonbaharla hüznü, sonbaharla melânkoliyi birbirine yakıştırdığını ve sonbahara hazan mevsimi dediklerini belirten Ahmet Özdemir, Servet-i fünun ve Fecr-i Ati dönemleri şairlerinin sonbahar duygularını yansıttı. 



Sezonun ilk programında anılan şairler arasında Attilâ İlhan, Şemsi Belli ve Metin Eloğlu vardı. Ayrıca, Mustafa Seyit Sütuven, Cahit Sıtkı, Ali İzzet Özkan gibi şairlerden de söz edildi. Atillâ İlhan’ın yaşam öyküsünden sonra sinevizyon eşliğinde kendi sesinden “Mustafa’m” şiiri izlettirildi. Kendi sesinden dinletilen şiirler arasında “Ben Sana Mecburum”, “Üçüncü Şahsın Şiiri”, “Mahur Beste” ve bu şiirin öyküsü yer aldı.  Metin Eloğlu ile ilgili sunulan bir belgeselin ardından kendi sesinden “Haydi Uyan” adlı şiiri dinletildi. Şemsi Belli’nin yaşamını kendi sesinden iki şiirini içeren klip gösterildi. Şemsi Belli’nin yakın arkadaşı Mustafa Kuşçuoğlu anılarını anlattı.



İşte, “Şiirimizde ve Musikimizde Sonbahar” konusunda söz alan, şiir ve şarkı sunan konuklar isimler:



Mürsel Adıgüzel, Aysel Özata, Ülker Barkot, Şefika Albayrak, Şükrü Disanlı, Yıldız Tuncel, Güngör Kırmızıgül, Necati Mumay, Serap Hacıbaloğlu, Erol Aktı, Coşkun Yücedağ, İzzettin Dönmez, Asuman Soydan Atasayar, Aynur Adıbelli, Kuloğlu Ömer, Mustafa Kuşçuoğlu, Hakan Çelik, Musa Gümüş, Zafer Atay, Naci Karaman, Emre Akdağ, Şifa Damcı, Hüseyin Dal, Esin Üçüncüoğlu, Muhsin Durucan, Ali Kılıç, Recep Aslan, Özlem Yılmaz, Hami Alkaner, Muammer Tuncer.



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin