Tereddüt’e Almanya’dan ödül!

Yeşim Ustaoğlu’nun son filmi “Tereddüt”ün festival ve ödül yolculuğu Almanya’da devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Tereddüt’e Almanya’dan ödül!

Yeşim Ustaoğlu’nun ulusal ve uluslararası alanda eleştirmenlerden övgüler toplayan son filmi “Tereddüt” şimdi de, Almanya’nın en eski film festivallerinden 25. Mannheim Türk Filmleri Festivali’nde En İyi Film seçildi.



Jüri kararında ise şunlar söylendi: “Yönetmen ve aynı zamanda da senarist olan Ustaoğlu, geleneksel ve modern Türkiye'yi temsil eden, birbirlerinden bir hayli farklı iki kadının cinsel açıdan nasıl baskı altına alındığını ortaya koyabilmeyi ve böylelikle de erkek-agresif ve tatmin edilmemiş kadın cinselliğine bir kadın bakış açısı getirebilmeyi ikna edici bir şekilde başarmıştır. Bu iç çatışmaları baskılamanın ne kadar ağır sonuçları olduğunu etkileyici bir şekilde gözler önüne sergilemekte ve aynı zamanda da kadınları daha güçlü yapan çözümler bulmaya cesaretlendiriyor. Alman kameraman Michael Hammon'un çektiği yoğun resimlerde suskunluğun nasıl da boğulmaya ve ölüme götürebildiğini ve öte yandan da haykırmanın ve kurtuluşun nasıl da yepyeni bir yaşam anlamına geldiğini gözlemliyoruz. Bu vesileyle travmadan kısa yoldan çıkışın psikolojik yönü bir miktar idealize edilse de filmi en başından sonuna dek etkileyici ve dokunaklı hale getiren tutarlı dramaturjisi ve anlatımı jüriyi ikna etmiştir. Özellikle de travma içerisindeki Elmas'ı oynayan Ecem Uzun'un oyunculuk performansını bu noktada özellikle vurgulamak istiyoruz. Bu film bizim için gerçek bir "world movie" (dünya sineması), "clair obscur" anlamında başarılı bir sanatsal aydınlık-karanlık oyunu ve uluslararası açıdan anlamlı bir mesajı olan bir filmdir. Bu nedenle bu sene film ödülünü ‘Tereddüt’ filmiyle Yeşim Ustaoğlu'na verebilmekten dolayı mutluluk duyuyoruz.”



Kasım ayı sonunda Almanya’da gösterime girecek olan “Tereddüt”, Batum Uluslararası ArtHouse Film Festivali’nden En İyi Yönetmen ve En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü; İstanbul Film Festivali’nin Altın Lale Ulusal Yarışması’nda En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Müzik Ödülü’nü; Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali’nden FIPRESCI Ödülü ile Genç Cadı Ödülü’nü; Bilkent Sinefest’ten En İyi Yönetmen Ödülü’nü; Sofya Film Festivali’nden Jüri Özel Ödülü’nü; Uluslararası Kerala Film Festivali’nden En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini; Uluslararası Hayfa Film Festivali’nden de Jüri Özel Ödülü’nü almış; Uluslararası Antalya Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma’sından ise En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, Ulusal Yarışma bölümünden de Film-Yön Derneği En İyi Yönetmen ve En İyi Kadın Oyuncu dallarında ödüllerle dönmüştü.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin