'Televizyona karşı panzehir!'

Radyo Televizyon Üst Kurulu "Televizyon: Kültür ve Popüler Kültür" konulu konferansa ev sahipliği yaptı.

Google Haberlere Abone ol
'Televizyona karşı panzehir!'

ODTÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Dr. Tayfun Atay, "Televizyonlu bir hayat yaşamıyoruz, hayatı televizyon izler gibi yaşıyoruz. Televizyonsuz bir hayat artık mümkün değil ve reddetmek imkansız ancak bununla yaşamayı öğrenmek ve 'panzehir' oluşturmak zorundayız" dedi.



Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), iki ayda bir düzenlediği "RTÜK Toplantıları"nın 34'üncüsü kapsamında, "Televizyon: Kültür ve Popüler Kültür" konulu konferansa ev sahipliği yaptı.



Kurumun toplantı salonundaki konferansta konuşan Prof. Dr. Tayfun Atay, televizyonun kültürleme unsuruna dönüştüğünü belirterek, "Bu hem bir olgu hem bir sorun. Televizyonsuz bir hayat artık mümkün değil ve reddetmek imkansız ancak bununla yaşamayı öğrenmek ve 'panzehir' oluşturmak zorundayız" görüşünü paylaştı.



Televizyon izlerken yemek yemek, sohbet etmek, ders çalışmak gibi her şeyin yapılabildiği bir "seyir kültürü" oluştuğunu söyleyen Atay, "Bu yeni bir hayat biçimi ve bu hayat biçiminde televizyon her yerde" tespitinde bulundu. Bugün gelinen noktanın görsel kültür çağı olarak adlandırıldığını bildiren Atay, özellikle yeni neslin her şeyin arka planında bir televizyon veya ekran görmeyi kanıksamasından hareketle "Televizyonlu bir hayat yaşamıyoruz,hayatı televizyon izler gibi yaşıyoruz" ifadesini kullandı.



RTÜK Başkanı Davut Dursun da konferansı ufuk açıcı bulduğunu söyleyerek, Atay'a teşekkür etti.



Gıda takviyelerini ilaç olarak lanse eden reklamları yayınlayan bir televizyon kanalının yöneticisiyle görüştüğünü anlatan Dursun, yöneticinin "kanalın yaşaması" için bunlara göz yumduğunu söylediğini aktararak, televizyonun tüketiciyi yanıltma aracı olarak kullanıldığına da işaret etti. (aa)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin