Teknoloji bağımlılığımız artıyor

TBD Başkanı yaptığı açıklamada Türkiye'de teknoloji bağımlılığın arttığını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Teknoloji bağımlılığımız artıyor

Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş, Türkiye'de son 3 ayda 56 teknoloji etkinliği yapıldığını, bunlardan çoğunun ürün pazarlamaya dönük olduğunu belirterek Türkiye'nin teknoloji bağımlılığını arttığını bildirdi.



Bilişim sektörünün pazar hacminin büyüdüğünü ancak işlem hacminin büyümesinin sektörün büyümesi anlamına gelmediğine işaret eden Menteş, şunları söyledi.



"Bilişim sektörünün üretici bir yapıda olması lazım. Katma değer üretmesi lazım. Bu sadece ticarette sağlanmaz. Başka faktörlerin devreye girmesi ile sağlanır. Neyle sağlanır; belirli konularda üretim yaparak, ara katman yaratarak, innovatif yaklaşarak, yeni ürün çıkararak. Servis grubunu, bu serviste verilen hizmetleri artırarak, yazılımın payını artırarak sektörü büyütebilirsin ancak. Bunun en güzel örneği iletişim sektörüdür. Bu sektör neredeyse katma değeri sıfır olan, yurt dışından gelen cihazları Türkiye'de pazarlayan ve sadece operatör işlemi yapan, operasyonun alt yapısını da aslında uluslararası donanımlarla gerçekleştiren bir yapılanma var. Bu yapılanma doğru bir yapılanma değil, çünkü sürdürülebilir değil."



Menteş, Türkiye'nin bilişim alanında başarılı olabilmesi için acil olarak Teknoloji Politikaları Merkezi kurması gerektiğini de sözlerine ekledi.



"Teknoloji bağımlılığımız artıyor" diyen Menteş, "Türkiye'den yazılım geliştirmesi ve sadece 26 milyon kişinin bu işle uğraştığı Hindistan ile rekabet etmesi bekleniyor. Benim kızdığım nokta bu; biz neden kendimizi kısıtlıyoruz? 26 milyon ucuz iş gücüyle mi rekabet edeceğiz, marka yaratacağız?" diye sordu.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin