Tek bir binanın dahi yıkılmadığı Erzin New York Times gündeminde: Burası nasıl ayakta kaldı?

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden en ağır hasarı alan bölgelerden biri olan Hatay'ın bir bölgesi var ki tek bir bina bile yıkılmadı. Erzin. Erzin depremi küçük hasarlarla atlattı. Can kaybı da mal kaybı da yaşanmadı. New York Times, Erzin'i gündemine aldı.

Google Haberlere Abone ol
Tek bir binanın dahi yıkılmadığı Erzin New York Times gündeminde: Burası nasıl ayakta kaldı?

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan Hatay'da hiçbir binanın yıkılmadığı Erzin ilçesini yazdı.

NYT'nin konuştuğu jeomorfolog Ömer Emre, "Ağır hasar oluşmamasını sağlayan temel unsur zemin yapısı" dedi.

Bölgedeki fay hatlarını yaklaşık 40 senedir inceleyen Emre, buradaki birçok köy ve şehrin eskiden kalma dere yataklarının taşıdığı kum, alüvyon ve kilden oluşan katmanlar üzerine inşa edildiğine dikkat çekti.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, jeolojik veri analizi şirketi Fugro'da çalışan uzman, bu durumun şehirleri ve köyleri depreme karşı korumasız hale getirdiğini belirterek, "Bu zemin, dalga gibi oynar" dedi.

"Türkiye'de öteki şehirler yerle bir olurken, burası nasıl ayakta kaldı?" başlıklı haberde, jeolog Tamer Duman'ın da görüşlerine başvuruldu. Duman, Erzin'in deniz seviyesinden yüksekte ve kaya zemin üzerine inşa edildiğini belirtti.

ZEMİN DEPREME BARİYER OLDU

Uzman, kumdan daha iri taneli parçacıkların yer aldığı zemin yapısının, binalarla deprem dalgaları arasında bir bariyer işlevi gördüğünü de söyledi.

Haberde, 1999'daki Gölcük depreminde, Kocaeli'nin Dilovası ilçesine bağlı Tavşancıl mahallesinde de dayanıklı zemin sayesinde evlerin yıkılmadığı hatırlatıldı.

"KÖTÜ MÜTEAHHITLERI DURDURAN ADSIZ KAHRAMAN OLARAK LANSE EDİYOR"

NYT, Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu'nun kendisini "kötü müteahhitleri durduran adsız kahraman olarak lanse ettiğini" yazdı.

Haberde, Hatay'ın depremden etkilenen ilçelerinden İskenderun'da yaşayan ve kimliğini paylaşmayan bir inşaat mühendisinin şu sözlerine yer verildi:

Elimde kum gibi dağılan beton parçaları gördüm. Burada gerçek katil deprem değildi. Bu, inşaatlarımızın kalitesiyle ilgili bir sorundu.
NYT, Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği'nin (TMMOB) Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Orhan Sarıaltun'dan da görüş aldı.

FACİA YAŞANMAMASININ TEMEL SEBEBİ YÖNETMELİĞE UYGUN OLMASI

TMMOB yetkilisinin görüşünde Erzin'de facia yaşanmamasının temel sebebinin, binaların deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmesi olduğunu da savunuldu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin