TDK'nın 'müsait' tanımı kadınları kızdırdı!

Kadınların Türk Dil Kurumu'nca (TDK) 'müsait' olarak tanımlanması tepki çekti.

Google Haberlere Abone ol
TDK'nın 'müsait' tanımı kadınları kızdırdı!

'Müsait' kelimesinin Türk Dil Kurumu'ndaki (TDK) karşılıklarından birinin "Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen kadın" olması tepki çekti.



İstanbul Feminist Kolektif'i TDK yetkililerine mail yoluyla "Erkek 'müsait' olamaz mı?" sorusunu sordu. Feminist Kolektif'i kuruma tepkisini şu e-posta ile gösterdi:



"Sözlüğünüzde müsait kelimesinin karşılığındaki açıklamada “Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)” ifadesine yer verilmiştir. Bu anlamdaki müsait için neden parantez içinde ‘kadın’ yazılmıştır? Erkek ‘müsait’ olamaz mı? Bu cinsiyetçi ifadenin acilen kaldırılmasını talep ediyoruz."



TDK'daki 'müsait' tanımı için ayrıca Change.org üzerinden bir kampanya başlatıldı. Sözlükteki 'cinsiyetçi ifade'nin kaldırılmasının istendiği kampanyayla ilgili şu açıklama yapıldı:



Türk Dil Kurumu, Güncel Türkçe Sözlük'ünde "müsait" kelimesinin ikinci anlamını "Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)" şeklinde belirtmiştir. Türk Dil Kurumu'nun bu ifadesinde "kadın" vurgusu yapması cinsiyetçi bir tutumdur. Zira flört etmek kişilerin karşılıklı olarak yaptıkları bir eylemdir ve hem erkek hem de kadın flört etmeye hazır, kolay flört edebilen karakterlere sahip olabilirler. Türk Dil Kurumu bu açıklamaya parantez içerisinde eklediği kadın ifadesiyle cinsiyetçi bir tutum sergilemekte ve kadına yönelik şiddet ve negatif ayrımcılığın temel nedeni olan ataerkiliteye hizmet etmektedir. Türk Dil Kurumu yetkililerinin bu yanlışı kasıtlı olarak yapmadıklarını düşünmek istesek dahi ortada göz göre göre yapılmış ciddi bir hata vardır. Kadınlar olarak, kurum yetkililerinin söz konusu açıklamadaki kadın ifadesini silmelerini istiyor, sesimizi duyurmak için hem kadınlardan hem de erkeklerden destek bekliyoruz.



TDK'nın 'müsait' tanımı kadınları kızdırdı!


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin