TBMM Genel Kurulu'nda, 'yargı bağımsızlığı' tartışması

TBMM Genel Kurulu'nda devam eden bütçe görüşmelerine bugün de Ekrem İmamoğlu kararı damgasını vurdu. İktidar ile muhalefet arasında, 'yargı bağımsızlığı' tartışması yaşandı.

Google Haberlere Abone ol
TBMM Genel Kurulu'nda, 'yargı bağımsızlığı' tartışması

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Haydar Akar başkanlığında, 2023 Yılı Bütçe Teklifi'nin maddelerini görüşmek üzere toplandı. Genel Kurul'da, muhalefet partili milletvekilleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen ceza üzerinden, 'yargının’ bağımsız olmadığı yönünde eleştirilerde bulundu.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, İmamoğlu'na verilen cezanın ardından, iktidar kanadından gelen açıklamalara vurgu yaparak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, 'Yargıya intikal etmiş konularda konuşmam' sözlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Adalet Bakanı'na seslenen Ağbaba, "Sezen Aksu'yla ilgili konuşup talimatı veren sensin. Sedef Kabaş'la ilgili konuşup talimatı veren sensin. Gülşen'le ilgili konuşup tutuklama talimatını veren sensin ama 6 yaşındaki iğrenç istismarda susan yine sensin. Konuşması gereken yerde susan, susması gereken yerde konuşan Adalet Bakanı. Vallahi billahi, FETÖ'den beter bir yargı düzeniyle karşı karşıyayız" dedi.

'YARGI BAĞIMSIZSA RAHİP BRUNSON'U BİR EMİRLE NİYE GÖNDERDİNİZ?'

Ağbaba, konuşmasının devamında, "Yargı bağımsız diyorlar ya; kim inanır? Yargı bağımsızsa Rahip Brunson'u bir emirle niye gönderdiniz? Haksızca tutuklanmış Deniz Yücel'i, Merkel'in emriyle niye gönderdiniz? Yargı bağımsızsa; Demirtaş'ın talimatını veren siz, Kavala'nın talimatını veren siz" şeklindeki sözleri, Genel Kurul'da AK Parti milletvekillerinin tepki göstermesine neden oldu.

AK Parti milletvekilleri ile CHP'li milletvekilleri arasında başlayan tartışmaya HDP'li milletvekilleri de dahil oldu. Karşılıklı laf atma bir süre devam etti.

CHP'li Ağbaba'nın iddia ve eleştirilerine yanıt vermek için söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, "Yargıyla ilgili şunu söylemek istiyorum: Geçmişte darbe mağdurlarını yargılayan bir yargı vardı ki onların savunduğu yargıydı, darbecileri mağdur gösteren yargı vardı. Şimdi ise darbecileri yargılayan bir yargı var ve darbe mağdurları müşteki durumunda. Dolayısıyla, arada çok büyük fark var. 15 Temmuz darbe girişiminde ilk soruşturmayı yapan yargıdır. Yine, 28 Şubat darbecilerini, 12 Eylül darbecilerini yargı önüne çıkaran ve yıllar sonra hesap sorduran bu yargı sistemidir. Bu nedenle bir yargı kararı üzerinden tüm yargı mensuplarını töhmet altında bırakan bu sözleri kabul etmemiz mümkün değildir" diye konuştu.

'BANYO TERLİĞİ' TARTIŞMASI

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, AK Parti'li konuşmacaların CHP'ye yönelik, "Seçin adayınızı; Kılıçdaroğlu mu, İmamoğlu mu?" sözlerine, "Başka bir şey demiyorsunuz. Sadece şunu diyeceğim. Değil İmamoğlu'nu, Kılıçdaroğlu'nu; Pervin Buldan'ı, Akşener'i, Erkan Baş'ı, beni ve tüm siyasetçileri esir etseniz bile bu halk gerekirse ıslak bir banyo terliğini aday gösterecek, sizi yine de ilk seçimde alaşağı edecek diyorum" dedi.

Kadıgil'in bu sözlerine AK Parti sıralarından, "Ancak banyo terliğine yakışırsınız siz zaten. 'Banyo terliği' diyor; bu, millete hakarettir. Banyo havlusu size yakışır" sesleri yükseldi.

Kadıgil'in, AK Parti'ye yönelik kullandığı, 'kirli eller' söylemi, Genel Kurul'da gerilime neden olurken milletvekilleri karşılıklı laf attı. Kadıgil'in, bu eleştirilerine yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, "Öncelikle, Sayın Kadıgil'in konuşmasını şiddetle reddediyoruz. Burada ifade ettiği, bizimle uzaktan yakından ilgisi olmayan o kirli yaklaşımlar bize izafe ediliyor; asıl, bu ahmaklıktır. Sizin nasıl bir zihniyette olduğunuzu, nasıl bir düşüncede olduğunuzu ben söylemeyeyim, sizin attığınız ve kabul ettiğiniz sosyal medya tweetlerinde neler yazdığınızı, toplum sizin hangi zihniyette olduğunuzu bir kez daha görsün. Ne diyorsunuz siz; 'Hayatta hiçbir laftan tiksinmedim. 'Şehitler ölmez, vatan bölünmez'den tiksindiğim kadar."

Genel Kurul'da maddeler üzerine görüşmeler devam ediyor.

 

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin