TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan İsveç'in NATO'ya katılım protokolüyle ilgili flaş açıklama: Prag'dan dönünce Dışişleri Komisyonu'na göndereceğim

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan İsveç'in NATO'ya katılım protokolü ile ilgili flaş açıklama. Kurtulmuş, "Prag'dan dönünce Dışişleri Komisyonu'na göndereceğim" dedi.

Google Haberlere Abone ol
TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan İsveç'in NATO'ya katılım protokolüyle ilgili flaş açıklama: Prag'dan dönünce Dışişleri Komisyonu'na göndereceğim

Kırım Platformu 2'nci Parlamenter Zirvesine katılmak üzere bulunduğu Çekya'nın başkentinde bulunan Kurtulmuş, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin yürütülen diplomasi çalışmalarını Kırım Platformu 2'nci Parlamenter Zirvesi'nde de sürdürdüğünü söyledi.


Genel Kurul oturumunda bazı konuların altını çizdiğini anlatan Kurtulmuş, "Ukrayna ve Kırım meselesindeki pozisyonumuzu devam ettirirken aynı zamanda İsrail ve Filistin arasında devam eden çatışmaların da bir başka genişleme potansiyeli olan çatışma olduğunun altını çiziyoruz. Nasıl 2012 yılındaki Ukrayna'nın çizilmiş olan uluslararası sınırlarını benimsiyorsak aynı şekilde 1967'de Filistin'in çizilmiş olan sınırlarını da tanımak herhalde uluslararası camianın temel meselelerinden birisidir." dedi.


Ukrayna'da sivillerin ölmesine karşı çıktıkları gibi Filistin'de öldürülen 5 bini aşkın masum insanın öldürülmesine de karşı çıktıklarını belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti:
"Gazze'de hastanelerin yıkıldığı, insanların bir lokma ekmeğinin, bir bardak suyunun olmadığı, en ufak bir tıbbi yardım malzemesinin dahi ellerinde kalmadığı bir ortamda bütün dünyanın bu insanlık dramına sessiz kalmaması için üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye gayret ediyoruz. Bu çifte standarda, siviller arasında bir hiyerarşinin, çifte standardın kabul edilemeyeceğini, bu konuda ikiyüzlü bir yaklaşımın ise asla sorunu çözmeye destek olmayacağını ifade etmeye çalışıyoruz. Hem genel kurul toplantısında bunu ifade ettik hem de şimdiye kadar yaptığım, bundan sonra da yapacağım ikili görüşmelerde de muhataplarımızla bu konuyu tartışıyoruz.


Filistin meselesinin iki tarafı var; birincisi, acil insani mesele. Bir an evvel yardım ulaştırılmalıdır. Orada hayattan koparılan, öldürülen 2 milyon 300 yüz bin Gazzeli insanın imdadına insanlık yetişmelidir. Bu siyasi tartışmaların ötesinde bir insanlık vazifesidir. Eğer insanoğlu bunu yapmıyorsa herkes kendisini sorgulamalıdır. Buna müsaade etmeyen İsrail'in bu saldırgan tavrına karşı da dünyanın bir tavır alması lazım. Ama diğer tarafta meselenin siyasi yönü var. Bu noktaya bir günde gelinmedi, siyasi tarafı da bir günde çözülebilecek gibi görünmüyor. Ama bunun da çok açık bir şekilde, hakkaniyet ölçüleri içerisinde dünya kamuoyuyla paylaşılması lazım. Biz içinde bulunduğumuz uluslararası platformlarda bunu dile getiriyoruz."


Kurtulmuş, İsrail Filistin arasındaki temel siyasi farklılıkların üç mesele olarak ele alınması gerektiğini belirterek, "İlk olarak 1967 sınırlarında, başkenti Kudüs olan bir Filistin Devleti. Mahalle mahalle bölünmüş, parçalanmış, kağıt üzerinde bir devlet değil tam manasıyla var olan egemen bir Filistin Devleti kurulmadan barış sağlanamaz." diye konuştu.


Filistinlilerin evlerine, iş yerlerine yerleşen, onları köylerinden uzaklaştıran İsrailli yerleşimcilerin mutlaka oradan çıkartılarak yerleşimciler meselesinin kökten çözülmesi gerektiğinin altını çizen Kurtulmuş, ayrıca Müslümanların, Hristiyanların, Yahudilerin kutsal mekanlarının korunması gerektiğini, başta Mescid-i Aksa olmak üzere bütün İslam'ın kutsal mekanlarının korunarak teminat altına alınması gerektiğini vurguladı. Kurtulmuş, "Aklına esen bir provokatörün hem de ayakkabılarıyla, çizmeleriyle Mescid-i Aksa'ya girip, orayı saldırı altında tutmaları, bir takım provokasyonlarla Müslümanların hakkına, hukukuna, inançlarına saldırıda bulunmaları kabul edilemez." dedi.


Söz konusu sorunların çözümü için uluslararası toplumun duyarsız kaldığını, Filistinlilerin yıllar boyunca dile getirdiği var oluş mücadelesinin görmezden gelinmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Filistinliler tarihi köklü bağları, vicdani sorumlulukları olan bir milletin mensupları olarak bulunduğumuz her platformda Filistin halkının, masum sivillerin hakkını hukukunu savunmak ve bu sorunun da kalıcı bir çözüme kavuşturulması için gayret sarf etmek zorundayız." dedi.

İSVEÇ'İN NATO'YA KATILIM PROTOKOLÜ


TBMM Başkanı Kurtulmuş, Meclis Başkanlığına sunulan İsveç'in NATO'ya katılımına ilişkin protokolüyle ilgili sürece ilişkin de bilgi verdi.
Söz konusu protokolün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün Meclis Başkanlığına sevk edildiğini anımsatan Kurtulmuş, "Bu akşam Türkiye'ye dönüyorum. Döner dönmez, Meclis Başkanı olarak İstanbul Milletvekili sıfatıyla Cumhurbaşkanımızdan gelen yazıyı TBMM Dışişleri Komisyonu'na göndereceğiz. Ve ondan sonra parlamentoda müzakere sürecine hazırlık yapılacak. Ümit ediyorum ki en kısa süre içerisinde de TBMM Genel Kuruluna gelecektir ve milletvekillerimiz kararlarını vereceklerdir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin