Tayvan - Çin gerginliği artarak sürüyor. Çin havadan ve denizden askeri tatbikata başladı: Çin ordusunun fırlattığı füzeler Tayvan kara sularına düştü

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan’a yaptığı ziyaretin ardından Çin ve Tayvan arasında başlayan gerilim tırmanarak artıyor. Çin, ada çevresinde askeri tatbikatlara başladı. Açıknanan koordinatlara göre tatbikat Tayvan kıyılarına 20 kilometreye kadar yaklaşıyor. Son dakika haberine göre Tayvan, "karasuları" olarak nitelediği bölgeye, Çin ordusunun adayı çevreleyen tatbikatları sırasında fırlattığı bazı füzelerin düştüğünü duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
Tayvan - Çin gerginliği artarak sürüyor. Çin havadan ve denizden askeri tatbikata başladı: Çin ordusunun fırlattığı füzeler Tayvan kara sularına düştü


Pelosi'nin ziyareti sonrası Çin ve Tayvan arasında başlayan gerginlik devam ediyor. Çin, ada çevresinde tatbikata başladı. Tayvan, "karasuları" olarak nitelediği bölgeye, Çin ordusunun adayı çevreleyen tatbikatları sırasında fırlattığı bazı füzelerin düştüğünü duyurdu.

Reuters ajansı da Tayvan kaynaklarına dayandırdığı haberinde Çin gemilerinin Tayvan ve Çin arasındaki gayriresmi deniz sınırını kısa süreyle ihlal ettiğini yazdı. Tayvan, Çin hava kuvvetlerinin sınır yakınlarındaki faaliyetlerini takip etmek için bölgeye füze sistemleri yerleştirdi. Çin gemilerini takip etmek için bölgeye Tayvan donanmasından gemiler konuşlandırıldı.

BM sözleşmeleri ihlal ediliyor

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Tayvan Savunma Bakanlığı, tatbikatların ada çevresinde hava ve deniz ablukası anlamına geldiğini ve bu nedenle Birleşmiş Milletler sözleşmelerinin ihlal edildiğini öne sürdü.

Bakanlık tatbikatları yakından izlediklerini, olası bir gerginliğe hazır olduklarını ancak gerginliği başlatan tarafın kendileri olmayacağını belirtti. Bakanlığın resmi Twitter hesabında da "Gerginliği tırmandırmak istemiyoruz, ama güvenliğimiz ve bağımsızlığımız söz konusu olduğunda geri adım atmayacağız," ifadeleri kullanıldı.

Tayvan Dışişleri Bakanlığı da uluslararası toplumun Çin'e tatbikatlara son vermesi çağrısı yapmasını istedi.

G7 ülkelerinden tepki

G7 ülkeleri, Çin’in ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ziyaretinin ardından Tayvan Boğazı’nda tatbikat başlatması üzerine, bölgede barış ve istikrarın korunması çağrısı yaptı.

Pekin yönetimi, G7 ülkelerinin Çin'i ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ziyaretini gerekçe göstererek ada çevresinde "tehdit edici eylemlerde bulunmakla" eleştirdiği açıklamasına tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanı Vang Yi, ASEAN-Çin Dışişleri Bakanları Toplantısı için bulunduğu Kamboçya'da yaptığı açıklamada, Çin'in eylemlerinin, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumaya yönelik makul ve meşru hareketler olduğunu belirterek, G7'nin suçlamalarının temelsiz olduğunu ifade etti.

Tayvan - Çin gerginliği artarak sürüyor. Çin havadan ve denizden askeri tatbikata başladı: Çin ordusunun fırlattığı füzeler Tayvan kara sularına düştü

Pelosi: Asla yalnız bırakmayacağız

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 'Sizi asla yalnız bırakmayacağız' diyerek Tayvan'dan ayrıldı
Çin'in Tayvan'ı çevreleyen sularda yaptığı bu en kapsamlı askeri tatbikatlar, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ziyaretine tepki olarak gerçekleştiriliyor.

Tayvan'ı 25 yıldır ziyaret eden en üst düzey ABD'li politikacı olan Pelosi'nin ziyareti Pekin yönetimi tarafından bağımsızlığının ihlali olarak yorumlanmıştı. Çin, Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin