Tarihin en etkili kedileri ve köpekleri

Sam Stall'in kaleme aldığı, Ayşen Anadol'un çevirmenliğini yaptığı 'Uygarlığı Değiştiren 100 Kedi' ve 'Uygarlığı Değiştiren 100 Köpek' kitapları, okurlarla buluştu.

Google Haberlere Abone ol
Tarihin en etkili kedileri ve köpekleri

Uygarlığı Değiştiren 100 Kedi

Tek bir kedinin uygarlığı değiştirmeye gücünün yetmeyeceğini düşünüyorsanız, koca bir canlı türünü tek başına yok eden Tibbles’ı duymamışsınız demektir. Ya da Pakistan ile ABD arasında diplomatik bir tartışmayı tetikleyen Ahmedabad adlı kedi yavrusunu. Ya da bir tutam tüyüyle bir katilin yakalanmasını sağlayan Snowball adlı Kanada kedisini.

Bunlar, “uygarlığı değiştiren 100 kedi”den yalnızca üçü. Elinizdeki kitap bilim, tarih, sanat ve daha birçok alana katkıda bulunan kedilere selam duruyor. Büyük edebiyat yapıtlarına esin kaynağı olanlardan tutun da, polise telefon ederek sahibinin hayatını kurtaranlara kadar, kedilerin zekâsını ve cesaretini gözler önüne seren birçok örnek var bu kitapta.

Bütün bu kedicikler, insanlık tarihini az da olsa değiştirdi. Bunu umursamamaları, hatta yaptıklarının farkında bile olmamaları, çok daha basit bir işi başarınca yaygara koparan insanlara örnek olmalı!

Tarihin en etkili kedileri ve köpekleri

Uygarlığı Değiştiren 100 Köpek

Tek bir köpeğin, tarihin akışını değiştiremeyeceğini sanıyorsanız, belli ki Peritas’ı duymamışsınız; Büyük İskender’i bir filin ayakları altında ezilmekten kurtaran köpeği. Ya da Fransa ile Rusya arasında savaş çıkmasına yol açan İtalyan tazısı Biche’i. Papa VII. Clemens’i ısırıp İngiltere’nin Katolik Kilisesi’nden kopmasına neden olan Urian’ı. Richard Wagner’e operalarını bestelerken yardım eden Peps ile Fips’i...

Bunlar, Uygarlığı Değiştiren 100 Köpek’in kahramanlarından sadece birkaçı. Kitap, bu 100 köpeğin bilim, tarih, sanat, devlet yönetimi, din ve insana mal edilmiş hemen her alana yaptığı olağanüstü katkıları gözler önüne seriyor. Büyük edebî eserlere esin kaynağı olan köpeklerden tutun da, savaşta gösterdikleri üstün hizmetlerden dolayı madalya alanlar, hatta emlak devi haline gelen bir köpek bile var. Keyifli bir dille anlatılan bu gerçek hikâyeler, sevgili yoldaşımız köpeklerin zekâsı, cesareti ve sevecen doğalarına övgü niteliğinde.

Tarihin en etkili kedileri ve köpekleri - Resim : 2

Sam Stall kimdir?

Sam Stall, popüler kültürün çeşitli alanlarında 20’den fazla kitap yazmıştır. Eşi Jami ve çocukları James’le birlikte Indianapolis’te yaşamaktadır. 

Ayşen Anadol kimdir?

Ayşen Anadol, Yalova’da doğdu, İstanbul’da büyüdü, Ankara’da ODTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nü bitirdikten sonra İstanbul’a döndü. Çeşitli gazete ve dergilerde çalıştı. Tarih Vakfı Yurt Yayınları’nda birçok kitabı yayına hazırladı. Şimdilerde evinde, masası başında bazen çeviri yapıyor, bazen de özellikle sanat tarihi alanındaki çalışmaları yayına hazırlıyor. Çevirileri arasında Charles King, Pera Palas’ta Gece Yarısı; Aslı Niyazioğlu, 17. Yüzyıl İstanbul’unda Rüyalar ve Hayatlar yer alırken, Hülya Tezcan’ın Kutsal Mekânlarda Kutsanmış Örtüler ve Zeren Tanındı’nın Yazıda Âhenk ve Renk de yayına hazırladığı kitaplardan.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin