Tarihi buluşma dünya basınında! 'Türkiye’nin barış çabası destekleniyor'

Başbakan Erdoğan ile Kuzey Irak’taki Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin Diyarbakır'daki tarihi buluşmaları dış basında geniş yer buldu.

Google Haberlere Abone ol
Tarihi buluşma dünya basınında! 'Türkiye’nin barış çabası destekleniyor'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kuzey Irak’taki Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani arasındaki Diyarbakır buluşması yabancı medyada çeşitli yorumlara yol açtı. “Barzani daveti dış politikada revizyonun parçası”, “Rojava’da PKK’ya yakın bir örgüt ‘sınır komşusu’ oldu”, “Batı’da kaşlar kalktı”, "Gelişmeler, Türkiye'yi sıkıntıya soktu", “Kürt-Türk ittifakı”,“Irak’ın Kürdistan’ı Türkiye’nin barış çabasını destekliyor“ gibi değerlendirmeler yapılıyor. 



BBC: DIŞ POLİTİKADAKİ REVİZYONUN PARÇASI MI? 



İngiliz yayın kurumu BBC, “Barzani daveti dış politikada revizyonun parçası mı?” sorusuna yanıt aradığı haberinde “Bu sorulara ‘evet' yanıtı veren gözlemcilerin sayısı fazla. İddia edilen ‘revizyonun’ nedeni ise, Türkiye’nin Orta Doğu politikasında karşılaştığı zorluklar kadar bölgesel ve uluslararası gelişmeler olarak görülüyor” dedi. 



Revizyon iddiasını güçlendiren gelişmelere değinirken Türkiye’nin, Esad yönetimini silahlı mücadeleyle devirmek isteyen güçlere olan desteğine karşın Suriye’deki krizin uluslararası alandaki çözümünde diplomasinin öne çıktığını kaydeden BBC, bu dönemde muhalif gruplar arasındaki sorunlar derinleşirken Suriye ordusunun ülke içinde yeni kazanımlar elde ettiğini belirtti. BBC şöyle devam etti: “Radikal İslamcı grupların ülkedeki artan etkinliği Batı’da kaygı yaratırken uluslararası alanda Türkiye’ye bu radikal grupları desteklediği iddiasıyla yöneltilen eleştiriler arttı.



Ayrıca Rojava’da KCK üyesi PYD’nin güç kazanması, Türkiye’yi PKK’ya yakın bir örgütle ‘sınır komşusu’ yaptı ve PKK ile yürütülen barış görüşmelerinin zora girdiği bir dönemde KCK’yı siyasal olarak güçlendirdi.” 



BBC, bu gelişmelerin Türkiye’yi Suriye politikası konusunda "sıkıntıya soktuğu" görüşünü savunduğu haberinde Suudi Arabistan ve Katar’la kurduğu ittifakın Türkiye’yi, uluslararası kamuoyunda “mezhepçi” ve agresif” bir dış politika izlediği eleştirilerinin hedefi haline getirdiği savını öne sürdükten sonra şunları söyledi: “Bunlara ek olarak İsrail’le yaşanan sorunlar, AB’ye üyelik sürecindeki yavaşlama, hükümetin Gezi Parkı protestolarına yönelik tavrı, Çin füzesi tartışmaları ve Ankara’nın Erbil'le arasındaki petrol anlaşmasını Bağdat’ı dışlayarak yaptığı iddiaları, Batı’da Türkiye konusunda kaşların kalkmasına neden oldu.” 



VOA: KÜRT-TÜRK İTTİFAKI



Amerika’nın Sesi (VOA) Erdoğan ve Barzani’nin Diyarbakır buluşmasını “Kürt-Türk İttifakı” başlıklı haberinde değerlendirirken Barzani’nin Diyarbakır’daki kullandığı sözleri, sınırın iki yakası arasındaki ilişkilerin bundan sonra “daha da güçleneceğinin bir işareti” olarak niteledi. 



“Yalnızca CHP ve MHP değil, BDP’lilerin önemli bir bölümü tarafından Adalet ve Kalkınma Partisi lideri ve Başbakan Erdoğan’ın ‘seçim yatırımı’ olarak değerlendirilen tarihi buluşmada barış mesajları öne çıktı” diyen VOA, haberinde Erdoğan’ın “Kürdistan” kelimesini ilk kez telaffuz ettiğine, “inkâra son verdik” ifadesini kullandığına dikkat çekti. 



Haberde Erdoğan’ın konuşmasında isim vermeden BDP-KCK-PKK hattını da eleştirdiği de belirtiliyor ve Başbakan’ın “dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını, 76 milyonun bir olduğunu, beraber olduğu birlikte büyük Türkiye yeni Türkiye olduklarını göreceğiz” sözleri için “Genel af mı geliyor?” sorusu soruluyor.



Erdoğan’ın Öcalan ve Rojava’yı gündeme getirmediğine işaret eden VOA, Erdoğan’ın Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’i ziyaret ettiğini de anlattığını haberde “Ancak bazı BDP’liler il merkezi önünde toplanarak geziyi protesto etti” dedi. 



EL CEZİRE: TÜRKİYE’NİN BARIŞ ÇABALARI DESTEKLENİYOR



Mesut Barzani’nin Diyarbakır’da Türkiye’deki Kürtleri barış sürecini desteklemeye çağırdığına dikkat çeken El Cezire ise, haberinde “Irak’ın Kürdistan’ı, Türkiye’nin barış çabalarını destekliyor” başlığını kullanıyor. 



El Cezire, Ankara’nın, Barzani’nin nüfuzunu PKK’yı yeniden müzakere masasına geri götürmek için kullanmayı umduğu savını dile getirdiği haberinde şu yorumu yapıyor: “Suriye’de 2.5 yıl devam eden ve Kürtlerin, uzun bir süre önce ilan ettikleri, bağımsız yönetim planlarının Suriye’nin bazı bölgelerinde gerçekleşmesine zemin hazırlayan önemli toprak kazanımlarını elde ettikleri iç savaş, Türkiye’nin PKK ile barış yapma çabasını, daha acil hale getirdi” yorumunu yaptı.



El Cezire, hem Türk hem de Iraklı Kürt yetkililerin Suriye’deki Kürt geçici yönetim ilanını eleştirdiklerini, bu gelişmeyi Esad Yönetimi ile bir “anlaşmanın parçası” olarak gördüklerini de kaydetti. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin